De slechtste gewoontes van ineffectieve SEO-ers

6 juli 2022

Leestijd: 4 min

Geschreven door

SAM Online Marketing

Je bent van ons gewend om wekelijks een kijkje in de keuken van SEO te kunnen nemen. Dit is altijd vanuit het oogpunt ‘scoren in Google met mijn website’. Om je van voldoende vermaak te kunnen blijven voorzien, willen we deze week het beroep SEO-er beschouwen. Ook wanneer je zelf met je website aan de slag gaat kan dit zeker helpen. Tot slot weet je op welke red flags je moet letten wanneer je met een extern SEO-bureau in zee bent gegaan. De slechtste gewoontes van ineffectieve SEO-ers: je leest ze hier!

Te veel focus op de verkeerde getallen

SEO is een vakgebied waar nuance bij komt kijken. Je dient je te kunnen inleven in diverse onderdelen en moet over een uitgebreide skillset beschikken. Denk hierbij aan verstand van content, verstand van techniek en je moet een echte accountmanager zijn voor een goede linkbuilding. Daarbij moet je ook goed met getallen overweg kunnen om alle metrics te kunnen uitlezen.

Deze metrics is waar veel SEO-ers de mist in gaan. Ze leggen namelijk te veel nadruk op deze metrics en vergeten hierdoor met hun gezonde verstand te kijken. Zo kunnen ze een linkaanbod afslaan omdat deze een ‘lage’ waarde heeft, terwijl dit een hartstikke waardevolle link kan zijn. Laat je daarom niet teveel leiden door pure waardes en kijk eens met je gezonde verstand naar een link.

SEO Steiging

Niet experimenteren en niet testen

SEO is een dynamisch vakgebied; Google verandert constant dingen en ook concullega’s van jou experimenteren constant met nieuwe strategieën/tactieken/technieken/. Het is lekker om voor vastigheid te gaan en je vast te houden aan het bekende, maar stilstand is achteruitgang. Als je zelf niet experimenteert en te bang bent om nieuwe dingen te proberen, zal je de oorlog uiteindelijk gaan verliezen. Blijf daarom constant op de hoogte van ontwikkelingen binnen jouw branche en blijf jezelf uitdagen om nieuwe dingen te proberen!

Geen inlevingsvermogen in hun eigen klanten

Vooral wanneer je de content voor een website niet zelf hoeft te schrijven, kan het zo zijn dat je feeling met jouw klant verliest. Je ziet het project als een project en kan je niet echt inleven in het bedrijf zelf. Hierdoor kan het zo zijn dat je verkeerde keuzes gaat maken op het gebied van linkbuilding, zoals het vergaren van irrelevante links (alleen omdat ze een ‘goede’ waarde hebben) of het schrijven van gastblogjes die net niet aansluiten op de tone of voice of zelfs het daadwerkelijke dienstenpakket van jouw klant.

Zorg daarom dat je je goed inleest in het project dat je aan gaat pakken en zorg dat je inhoudelijk alles weet over jouw klant.

Je mond houden als je een verbeterpunt ziet

Als SEO-er ben je eigenlijk een soort beheerder van een website. Men ziet jou als specialist in zowel de inhoud van een website als de promotie en techniek ervan. Jouw verantwoordelijkheid gaat dus verder dan alleen de zoekwoorden hoog in Google krijgen. Dit is ook waar veel SEO-ers de mist in gaan.

Veel SEO-ers komen naarmate ze bezig zijn met de website een hoop fouten tegen. Denk aan een banner die net even scheef valt, een contactpagina die nog in Lorum Ipsum staat geschreven, of openingstijden die niet meer actueel staan. Het is tot daaraantoe als het je niet opvalt, maar er zijn genoeg voorbeelden van het wel constateren, maar het simpelweg niet doorgeven omdat het niet binnen jouw takenpakket valt. Dit staat eigenlijk in het verlengde van het vorige tussenkopje. Gemene deler hierin is het gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel. Pak daarom je verantwoordelijkheid en kaart problemen aan, ook als het niet binnen jouw straatje valt!

Fouten niet durven toegeven

SEO is een vakgebied dat niet alleen uit getallen bestaat, maar ook uit meetwaarden die minder concreet uit te drukken zijn. Alles gaat echt niet in één keer goed en het is menselijk om daarin fouten te maken. Het wordt pas erg als je deze fouten niet toegeeft, want dan kun je er niks meer aan doen.

Fouten die onder andere weleens gemaakt worden, zijn:

  • Links gegenereerd van websites die later toch slecht blijken te zijn.
  • Ruzie met andere webmasters omdat je linkverzoeken als spam worden aangemerkt.
  • Slechte PR vanwege reacties op gastblogs.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan!

Nogmaals: fouten maken is menselijk. Het wordt pas echt een probleem als je je fouten niet communiceert en men er alsnog achter komt nadat het probleem al opgeblazen is.

Inhoudsopgave