Google Spam Update 2024

Vrijwel elk jaar komt Google met een grote spam update. Hiermee verfijnen ze steeds meer hoe het algoritme van de zoekmachine reageert op websites die een bepaald type links ontvangt of stuurt. Meestal zie je binnen enkele weken na zo’n grote update een verschuiving in de posities binnen de zoekmachine.

Auteur Ali

Geschreven door:

Ali Demir

Leestijd: 3 min
Google Spam Update op beeldscherm

Echter, Google is voortdurend bezig met het verbeteren van hun algoritme om spam beter te kunnen herkennen. Zo zijn er constant kleine updates die niet altijd bekend worden gemaakt. Waar moet je op letten als je een website beheert in verband met het Google’s spam update? Lees hier wat spam is, wat Google spambrain is en welke updates er inmiddels zijn geweest.

Google Spam Update op beeldscherm

Wat is een Google spam update?

Een Google spam update is een verbetering aan hun algoritme specifiek voor het onderdeel spam. Ze willen beter kunnen herkennen wanneer een website gebruikmaakt van spam links, maar ook wanneer een website gehackt is en op die manier de zoekresultaten spamt. Als Google het systeem verbetert wat spam detecteert is dit een Google spam update. Wanneer een website gigantisch veel dezelfde soort, lage kwaliteit links naar andere websites stuurt is er sprake van spam. Het ontstaat wanneer de hoeveelheid links niet meer in verhouding staat met wat je normaal gesproken tegenkomt. Het is schadelijk omdat de vele links zowel de bezoeker niet helpen als dat de websites die hier waarde aan ontlenen niet waardevol zijn voor bezoekers.

Het kan ook zijn dat websites vol staan met zoekwoorden puur om te scoren. Of dat via scrapen bepaalde websites zijn gevuld met pagina’s om te scoren in de zoekmachines.

Google is constant op zoek naar nieuwe manieren om spamlinks te herkennen. Het algoritme checkt trouwens op zowel uitgaande als inkomende links. Het is dus zowel slecht om spamlinks te sturen als te ontvangen. Met een Google spam update maakt het bedrijf bekend dat ze een grote ontwikkeling hebben doorgevoerd in hoe de zoekmachine dit type links beoordeelt of kan opsporen. Geen updates betekent niet dat er geen nieuwe ontwikkelingen zijn. Een Google spam update is alleen het stuk wat ze bekend maken. Ze zijn echter continu bezig met het verbeteren van hun algoritme.

Wat is Google SpamBrain?

Google SpamBrain is een AI gedreven systeem dat zich richt op het bestrijden van spam. Spamlinks vormen hier een onderdeel van, want het concept van spam gaat nog verder dan alleen wat je met linkbuilding kunt doen. Wat dacht je van het eindeloos herhalen van zoekwoorden op je website in de hoop te scoren voor dit specifieke zoekwoord? Of een andere website laten zien aan de bots die je website crawlen dan de pagina die de daadwerkelijke bezoekers krijgen te zien?

Dit zijn allemaal voorbeelden van slechte manieren om de zoekmachine te gebruiken en vallen allemaal onder de noemer ‘spam’. Google SpamBrain is in het leven geroepen om alles wat tegen de regels van Google ingaat tegen te gaan. Zo worden er dagelijks maar liefst 40 miljard pagina’s met spam ontdekt.

Welke updates zijn er geweest inzake spam?

Zoals gezegd zijn er constant nieuwe Google updates inzake spam, sommige groter dan anderen, maar ze zijn altijd bezig met het verfijnen van hun systemen. Penguin 4.0, de december 2022 Link Spam Update en de oktober 2023 Spam Update zijn drie belangrijke. Nu zijn er een aantal die er tussenuit springen wat betreft belangrijkheid. Voor jouw gemak hebben we hier een overzicht van gemaakt.

Penguin 4.0

De Penguin 4.0 update was een mijlpaal om twee redenen: spamlinks werden nu neutraal beoordeeld en het systeem was in staat om de effecten op pagina-niveau door te voeren in plaats van voor de gehele website.

Spamlinks gaven dus geen ‘strafpunten’ meer, maar kregen een waarde van nul. Er werd neutraal naar gekeken, ze telden niet mee voor het eindresultaat. Dit was een grote stap omdat je voorheen dus negatief beoordeeld werd in plaats van dat deze links gewoon niet mee tellen.

Bovendien stelde Penguin 4.0 het systeem in staat om effecten van spamlinks en andere updates op pagina-niveau door te voeren. Voorheen was het heel rechttoe rechtaan: je website steeg of zakte. Vanaf dit moment echter konden specifieke pagina’s zakken, terwijl de rest in hun waarde werd gelaten of zelfs vooruitgingen.

December 2022 Link Spam Update

Op 14 december 2022 ging de ‘December 2022 Link Spam Update’ van start. Het volledig implementeren van deze verbetering duurde tot halverwege januari 2023. Het is een van de grotere updates waarbij we flink van verschuivingen hebben gezien.

Vanaf dit moment ging SpamBrain beter letten op onnatuurlijke links. Het kan zien of je bezig bent met het kopen van links of wanneer je jouw websites gebruikt om links te verkopen. Het was een internationale update die in alle talen door werd gevoerd. Belangrijk om te weten is dat je geen strafpunten krijgt als SpamBrain spamlinks detecteert bij jouw website. Hij telt deze links simpelweg niet, je krijgt er nul autoriteit van, maar je krijgt er geen strafpunten voor.

Oktober 2023 Spam Update

De ‘Oktober 2023 Spam Update’ is de meest recente grote update van Google op het gebied van spamlinks. Deze duurde van 4 – 20 oktober 2023 en had overlap met de toenmalige Core Update waardoor het voor grote verschuivingen zorgde in de posities.

Het had niet zozeer te maken met links in dit geval maar meer met cloaking, gehackte domeinen, automatisch aangemaakte content en spam gemaakt door scrapers. Met name in de Turkse, Vietnamese, Indonesische, Hindi, Chinese en diverse andere talen had het grote effect.

Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?