Nieuwe features Google Search Console: website migratie

25 februari 2020

Leestijd: 5 min

Geschreven door

SAM Online Marketing

Google heeft vorige maand een serie nieuwe features aangekondigd, die as we speak uitgerold worden. Hierbij moeten gebruikers verder worden geholpen als het gaat om website migratie. Door de ‘Tool Adreswijziging’ kan men Google een melding geven wanneer een website wordt verhuisd. Dit fenomeen is zelfs op subdomein niveau aan te passen.

Wanneer Google een melding krijgt dat een domein verandert, zal het prioriteiten geven aan het crawlen van de website en zal de zoekmachine het nieuwe domein gaan indexeren boven het oude domein. Om deze tool makkelijker te gebruiken te maken voor gebruikers, voegt Google de volgende features toe:

Redirect validatie

Wanneer je jouw website verhuist naar een nieuw domein, dienen er allemaal 301 redirects van de oude URL’s naar de nieuwe URL’s doorgezet te worden. De Tool Adreswijziging zal de redirects valideren voor de top 5 URL’s van de website. Search Console geeft duidelijk aan wanneer een redirect geldig is en wanneer niet. Wanneer de redirect geldig is, kun je hem direct bevestigen.

Tool adreswijziging voorbeeld

On-screen herinneringen

Zodra je een verzoek tot adreswijziging hebt ingediend, zal Google Search Console je hieraan herinneren wanneer je inlogt. Dit geldt zowel voor het inloggen op het oude domein als het nieuwe domein.

Tool adreswijziging on screen reminder

Nadeel Tool Adreswijziging

Er is wel een nadeel aan deze nieuwe tool van Google. Deze staat op dit moment namelijk nog in de kinderschoenen. Hierdoor kan het soms tot wel 180 dagen duren om het verzoek tot adreswijziging te voltooien. De reminder van hierboven zal tijdens het gehele proces in beeld blijven.

Al met al is de Tool Adreswijziging een mooi hulpmiddel als je jouw website naar een nieuw (sub)domein verhuist. Toch is het slechts een hulpmiddel en kun je het proces er hooguit wat mee versnellen. Dit betekent niet dat je de normale stappen moet vergeten. Vergeet niet alles met jouw hosting af te stemmen en zorg voor de juiste redirects.

Bekijk ook onze blog over hoe je je website een veilige omgeving voor hackers maakt!

 

Inhoudsopgave