Wat is Google Search Console?

Google Search Console is een gratis tool van Google waarmee je de aanwezigheid van je site in de zoekresultaten van Google kunt bijhouden en onderhouden. Ook verschillende problemen die zich voordoen omtrent jouw aanwezigheid in de zoekresultaten kun je oplossen door middel van Google Search Console. Het is niet nodig om je aan te melden voor Google Search Console om te worden opgenomen. Kies je ervoor om je wel aan te melden? Dan krijg je meer inzicht in hoe Google jouw website ziet en indexeert. Hierdoor ken je de verbeterpunten van jouw website.

Wat doet Google Search Console?

Wat Google Search Console in feite doet, is tools en rapporten bieden over hoe jouw website in de zoekresultaten van Google staat. Met deze verschillende tools en rapporten krijg je de volgende mogelijkheden en inzichten: bevestiging dat Google je website kan vinden en crawlen, indexeringsproblemen oplossen en nieuwe indexering aanvragen voor nieuwe of eventueel geüpdatete content, meer informatie over je website in de zoekresultaten, meldingen ontvangen wanneer Google tegen problemen aanloopt met de indexering, spam of andere zaken, kijken welke sites linken naar je website en problemen met AMP, mobiel gebruiksgemak en andere zoekfuncties oplossen.

Voor wie is Google Search Console?

Google Search Console is interessant voor iedereen die een website heeft. Of je nou beschikt over algemene of specialistische kennis, Search Console kan jou altijd verder helpen. Voor bedrijfseigenaren is het handig om op de hoogte te zijn van de basis voor het optimaliseren van de website. Voor mensen met specialistische kennis zoals SEO-specialisten of marketeers van een online marketing bureau kan Google Search Console handig zijn om technische beslissingen voor websites te nemen en om te kijken met welke zoektermen de website gevonden wordt. Daarnaast is het ook mogelijk om geavanceerde marketinganalyses uit te voeren in combinatie met de andere Google tools zoals Google Analytics.  Naast de marketingtechnische elementen is Google Search Console ook handig om te gebruiken voor sitebeheerders en web ontwikkelaars. Een sitebeheerder is verantwoordelijk voor de werking van een site. Met behulp van Search Console kun je gemakkelijk controleren op serverfouten, laadproblemen en beveiligingsproblemen. In sommige gevallen kun je deze ook eenvoudig verhelpen. Daarnaast is de tool ook te gebruiken om siteonderhoud en aanpassingen soepel uit te voeren zonder de zoekprestaties te beïnvloeden. Voor web ontwikkelaars is Google Search Console handig om te controleren op veel gemaakte opmaakproblemen zoals fouten in gestructureerde gegevens. Als laatste is het ook nog mogelijk om een migratie aan te geven. Zo kun je bij een nieuwe domeinnaam zorgen dat Google jouw nieuwe website direct goed vindt.

Google Search Console instellen

Je kunt eenvoudig Google Search Console instellen door naar deze website te gaan. Als je hier inlogt met je Google account kun je hier het domein van je website invoeren. Zorg er wel voor dat je de juiste URL gebruikt. Het makkelijkste is om deze gewoon te kopiëren. Als je dit hebt gedaan, krijg je verschillende keuzes om je website te koppelen waarmee je laat zien dat je gemachtigd bent om Google Search Console in te stellen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het koppelen van Google Analytics, het uploaden van een HTML bestand, een meta tag toevoegen in de code van de website, Google Tag manager gebruiken of als laatste optie is het nog mogelijk om een DNS record toe te voegen. Zodra de website gekoppeld is kunt je de rapportages bekijken en jouw website verder verbeteren. Klinkt dit allemaal te moeilijk voor jou of wil je je liever richten op de core business van jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw website te bespreken. Of vraag gelijk een gratis website scan aan om te weten te komen hoe jouw website ervoor staat en waar de mogelijkheden liggen.

Inhoudsopgave

Ontvang je GRATIS website analyse t.w.v. €399,-

Tijdelijk GRATIS

Alle begrippen op een rij

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z