Wat Is Google Search Console? | SAM Online Marketing
Meer dan 700 succesvolle klanten
  • Geen gouden bergen
  • Concrete doelstellingen
  • Vlot contact
  • Afspraak = afspraak
facebook instagram linkedIn
Samen vooruit, samen winnen
Google Reviews
Wat is Google Search Console?
Home | Begrippenlijst | Google | Wat is Google Search Console?

Wat is Google Search Console?

Google Search Console is een gratis tool van Google waarmee u de aanwezigheid van uw site in de zoekresultaten van Google kunt bijhouden en onderhouden. Ook verschillende problemen die zich voordoen omtrent uw aanwezigheid in de zoekresultaten kunt u oplossen door middel van Google Search Console. Het is niet nodig om je aan te melden voor Google Search Console om te worden opgenomen. Kiest u ervoor om u wel aan te melden dan krijgt u meer inzicht in hoe Google uw website ziet. Hierdoor kent u de verbeterpunten van uw website.

Wat doet Google Search Console?

Wat Google Search Console in feite doet, is tools en rapporten bieden over hoe uw website in de zoekresultaten van Google staat. Met deze verschillende tools en rapporten krijgt u de volgende mogelijkheden en inzichten: bevestiging dat Google uw website kan vinden en crawlen, indexeringsproblemen oplossen en nieuwe indexering aanvragen voor nieuwe of eventueel geüpdatete content, meer informatie over uw website in de zoekresultaten, meldingen ontvangen wanneer Google tegen problemen aanloopt met de indexering, spam of andere zaken, kijken welke sites linken naar uw website en problemen met AMP, mobiel gebruiksgemak en andere zoekfuncties oplossen.

Voor wie is Google Search Console?

Google Search Console is interessant voor iedereen die een website heeft. Of u nou beschikt over algemene of specialistische kennis, Search Console kunt u altijd verder helpen. Voor bedrijfseigenaren is het handig om op de hoogte te zijn van de basis voor het optimaliseren van uw website. Voor mensen met specialistische kennis zoals SEO-specialisten of marketeers van een online marketing bureau kan Google Search Console handig zijn om technische beslissingen voor websites te nemen. Daarnaast is het ook mogelijk om geavanceerde marketinganalyses uit te voeren in combinatie met de andere Google tools zoals Google Analytics. 

Naast de marketingtechnische elementen is Google Search Console ook handig om te gebruiken voor sitebeheerders en web ontwikkelaars. Een sitebeheerder is verantwoordelijk voor de werking van een site. Met behulp van Search Console kunt u gemakkelijk controleren op serverfouten, laadproblemen en beveiligingsproblemen. In sommige gevallen kunt u deze ook eenvoudig verhelpen. Daarnaast is de tool ook te gebruiken om siteonderhoud en aanpassingen soepel uit te voeren zonder de zoekprestaties te beïnvloeden. Voor web ontwikkelaars is Google Search Console handig om te controleren op veel gemaakte opmaakproblemen zoals fouten in gestructureerde gegevens.

Google Search Console instellen

U kunt eenvoudig Google Search Console instellen door naar deze website te gaan. Als u hier inlogt met uw Google account kunt u hier uw domein invoeren. Zorg er wel voor dat u de juiste URL gebruikt. Het makkelijkste is om deze gewoon te kopiëren. Als u dit heeft gedaan dan krijgt u verschillende keuzes om uw website te koppelen waarmee u laat zien dat u gemachtigd bent om Google Search Console in te stellen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het koppelen van uw Google Analytics, het uploaden van een HTML bestand, een meta tag toevoegen in de code van uw website, Google Tag manager gebruiken of als laatste optie is het nog mogelijk om een DNS record toe te voegen. Zodra de website gekoppeld is kunt u de rapportages bekijken.