Beter vindbaar in Google Duurzame topposities
 • Word nr.1 in jouw branche
 • Samen winnen in Google
 • Duizenden top 3 posities
GRATIS website scan

Online vindbaarheid verbeteren in 8 stappen!

Iedereen wil beter gevonden worden met zijn website of webshop. Want beter gevonden worden betekent meer impressies, meer bezoekers en daarmee meer bestellingen en leads. Maar wat houdt online vindbaarheid nou in? En hoe zorg je dat je website beter gevonden wordt, bijvoorbeeld in zoekmachines als Google? We vertellen je er hieronder alles over!

Wat is online vindbaarheid?

Online vindbaarheid behaal je wanneer je gevonden wordt in zoekmachines als Google. Je website is ‘vindbaar’ als deze op één of meerdere zoektermen door de zoekmachine wordt geïndexeerd.

Deze vindbaarheid kun je het beste bekijken door middel van het aantal vertoningen. Dit is terug te vinden in Google Search Console. Zoals je ziet is de online vindbaarheid van deze website vooral eind 2021 flink verbeterd.

Search Console vertoningen

Maar online vindbaarheid zegt eigenlijk niets. Laten we zeggen dat je op plek 50 staat in Google. Weliswaar ontvang je dan vertoningen. Maar het draait om bezoekers. Want een bezoeker kan een aanvraag bij je doen. En bij een webshop kan hij een bestelling doen. We kijken dus niet alleen naar het aantal vertoningen, maar ook naar het aantal klikken. 

 

Search Console klikken

Bij deze website is het aantal klikken redelijk gelijk gebleven ten opzichte van het aantal vertoningen. De ‘CTR’ vanuit Google is dus hetzelfde. Maar het aantal klikken gaat niet zomaar omhoog. Hiervoor moet je eerst je online vindbaarheid verbeteren. Oftewel: stijgen in Google. We zetten de verbanden nog even voor je op een rij: 

 • Meer geindexeerde pagina’s zorgen voor meer vertoningen.
 • Verbeterde posities zorgen voor een hogere CTR en daarmee mee klikken. 

Online vindbaarheid in Google verbeteren natuurlijk! 

Jouw website beter vindbaar maken in Google. Dat is dus waar we voor gaan. Google heeft een marktaandeel van meer dan 90% in Nederland. Google pakt dus het grootste stuk taart, terwijl Bing, DuckDuckGo en overige zoekmachines het met de kruimels moeten doen. 

Maar hoe kom je hoger in Google? Simpel gezegd: zorgen dat je het beste zoekresultaat bent! Zorgen voor de ultieme gebruikerservaring. Zorgen dat je content relevant en van meerwaarde is. En zorgen dat je de beste autoriteit van allemaal hebt. Oftewel: 

 • Techniek
 • Content
 • Autoriteit

Dit zijn de belangrijkste pijlers als je de vindbaarheid van je website wilt vergroten. Maar hier heb je natuurlijk nog niks aan. Je wil praktische voorbeelden hebben. En SAM zou SAM niet zijn als we dat niet alvast voorkauwen. Dat doen we in de vorm van 8 direct toepasbare tips! 

Bekijk je website door de ogen van Google

Optimalisatie voor Google is een cruciaal onderdeel als je je vindbaarheid wil vergroten Weten hoe je ervoor staat en waar de kansen liggen? Wij helpen je verder! Geen standaard uitdraai, maar een echte analyse van ervaren SEO specialisten!

doe de scan
Jake dartbord
Jake Stamenkovic

Allround SEO Specialist

GRATIS website scan

Wij scannen je website GRATIS en nemen met je door hoe je ervoor staat.

1. Maak je website crawlbaar en indexeerbaar

Het begin van online vindbaarheid? Zorgen dat men überhaupt naar je kan zoeken. Google maakt gebruik van webcrawlers. Deze struinen het internet af op zoek naar nieuwe websites en nieuwe pagina’s op websites. Vervolgens bepalen ze aan de hand van honderden ranking factoren hoe ze je gaan indexeren. Op welke zoekwoorden plaatsen ze je? En op welke positie? 

Maar voordat ze dit kunnen doen, hebben ze toestemming nodig. Dit begint bij het robots.txt-bestand. Kijk maar eens naar het bestand van SAM. Dit is namelijk de meest simpele versie. Je hebt een user agent. Deze geeft aan wie de website mogen bekijken. De ‘*’ betekent dat iedereen in principe toegang heeft. Met de disallow geef je vervolgens aan wat niet bekeken mag worden. Dit is op website-niveau. Maar het kan ook op pagina niveau. Per pagina geef je namelijk aan of een website wel of niet geïndexeerd mag worden. Index, of noindex. 

Een website moet indexeerbaar zijn, maar natuurlijk ook bereikbaar. Dit begint bij een sitemap. Zorg voor een XML-sitemap en dien deze in in Google Search Console.

Sitemap indienen bij Search Console

Dit is de basis. Je maakt pagina’s nog beter bereikbaar door voor voldoende interne links en een heldere website structuur te zorgen. Dit behandelen we bij onderdeel 3. 

2. Zoekwoordonderzoek: onderzoek op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden

De basis is geregeld. We kunnen in principe gevonden worden. Maar op welke zoekwoorden willen we onze vindbaarheid vergroten? Hiervoor voeren we een zoekwoordonderzoek uit. We pakken een Excel- of Spreadsheets bestand en noteren hier per zoekwoord de volgende gegevens in: 

 • Zoekwoord
 • Zoekvolume (maandelijks)
 • Concurrentie (hoe sterk is de concurrentie)
 • Bestemde URL (op welke pagina verwerken we het zoekwoord)
 • Paginanummer (voor het overzicht. 

Deze informatie wordt later duidelijker. Want hoe gaan we überhaupt aan de zoekwoorden komen? Dit begint bij goed nadenken en weten wie je concurrenten zijn. Waarop denk jij dat men zoekt als ze naar jou zoeken? Type dit in in Google en kijk wie er bovenaan komen. Vervolgens gooi je deze concurrenten door tools als Ahrefs, SEMRush en Mangools. Hier zie je tot in detail welke zoekwoorden er terugkomen en hoe vaak men hier maandelijks op scoort. 

Op basis van logisch nadenken én op basis van de indeling van je concurrenten maak je vervolgens zelf een indeling. De volledige invulling van het zoekwoordonderzoek zal er vervolgens zo uit komen te zien. 

Uitdraai zoekwoordonderzoek

Het overzicht hierboven kun je zover uitwerken als je wilt. Het is de basis van de verdere optimalisatie van je website. 

3. Ontwerp de juiste website structuur 

Je website structuur is het vervolg op je zoekwoordonderzoek. Je weet nu op welke zoekwoorden je je vindbaarheid wilt vergroten. Je hebt ook al een onderverdeling gemaakt welke zoekwoorden en onderwerpen je op welke pagina’s gaat verwerken. Maar nu zijn het nog losse eilandjes. Deze eilandjes moeten met elkaar verbonden worden. ‘Website’ bevat niet voor niets het woord ‘web’. En dit web geven we vorm door middel van interne links. 

De belangrijkste interne links beginnen bij het menu en de footer. Deze elementen vormen de basis van je structuur. Ze komen namelijk op iedere pagina terug. Vervolgens is het zaak om de rest van je pagina’s ook intern naar elkaar door te linken. Zorg voor content clusters en silo-structuren om onderwerpen van elkaar te onderscheiden. Op die manier krijgt Google een juist beeld van alle pagina’s en kan het de inhoud van je website in het juiste perspectief plaatsen. 

4. Schrijf de juiste content 

Hoe bepaalt Google op welke pagina het je moet indexeren? Dat doet het door naar de inhoud van je pagina te kijken. Techniek en autoriteit spelen een rol in je online vindbaarheid, maar content is de basis. De inhoud van je pagina bepaalt waarop je gevonden wordt. Dit begint bij een of meerdere hoofdzoekwoorden. Deze vormen de fundering van je pagina. 

Behalve je hoofdzoekwoorden zijn er ook subzoekwoorden en context zoekwoorden. De subzoekwoorden zijn varianten op je hoofdzoekwoorden. Laten we zeggen dat je hoofdzoekwoord ‘verhuisbedrijf’ is. Subzoekwoorden zijn dan bijvoorbeeld: verhuizen, verhuizing, verhuizer, etc. 

Google blijft een machine. Behalve de zoekwoorden waarop je geïndexeerd wilt worden, heeft de zoekmachine ook context nodig. Denk aan het onderwerp verhuisbedrijf. Hiervoor zijn talloze ondersteunende context termen te bedenken. Woning, gemeente, vrachtwagen, transport, vervoeren. En zo kun je nog wel even doorgaan. Zorg daarom altijd voor het volgende: 

 • Hoofdzoekwoord(en)
 • Subzoekwoorden
 • Context zoekwoorden 

5. Verwerk zoekwoorden op de juiste plekken

Google heeft structuur nodig om het onderwerp van een pagina te bepalen. Met alleen een lap tekst kom je er niet. Daarom wil je je zoekwoorden verwerken op tactische plekken: 

 • URL: De URL ziet Google al voordat het überhaupt op de pagina is. Hier kun je dus maar beter je zoekwoord in verwerken. Houd het wel kort. 
 • SEO titel: De titel van je pagina. En de titel die men in Google krijgt te zien. Hier kun je maar beter direct duidelijk maken waar de pagina over gaat. 
 • Meta description: Wordt officieel niet uitgelezen door Google. Toch kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen en je zoekterm ook hierin verwerken. Zorg bovendien voor een krachtige call to action. 
 • Headings: de hoofdstukken van je boek. H1, h2, etc. Houd ook op deze plekken rekening met het onderwerp van je pagina. 
 • Alt tags: Google kan niet zien wat er in een afbeelding staat. Zorg er daarom voor dat iedere afbeelding een alt tag mee krijgt. Het liefst nog eentje die overeenkomt met het onderwerp (zoekwoord) van je pagina.

6. Gebruiksvriendelijk = beter vindbaar! 

Google kan denken dat het jou het beste zoekresultaat geeft. Maar is dat ook wel zo? Wie zegt dat je de website niet weer na twee seconden verlaat? Google wil bevestiging dat het haar zoekers de goede kant op stuurt. Dit leest de zoekmachine af aan een aantal factoren. Heb jij dit goed op orde, dan weet je vrijwel zeker dat je vindbaarheid in Google wordt vergroot. 

Als eerste kijkt Google naar het bounce-percentage. Dit is het percentage bezoekers dat de website weer verlaat zonder een andere activiteit uit te voeren. Hoe lager het bounce-percentage, des te meer bevestiging krijgt de zoekmachine dat jij een goed zoekresultaat bent. Maar er wordt naar meer gekeken. Wat te denken van de click through rate. Zowel via Google als op je website zelf. En hoeveel tijd brengt een bezoeker gemiddeld door op je website (time on site). En wat is het uitstappercentage van het winkelmandje op je webshop? 

Moraal van het verhaal: een blije bezoeker is een blije Google. Houd daarom de aandacht van bezoekers vast. Zorg dat ze altijd meerdere opties hebben om aan te klikken. En buiten dat: zorg ervoor dat je ook gewoon echt het beste zoekresultaat bent!

7. Linkbuilding: vindbaarheid op de juiste plekken 

Linkbuilding is een absolute must om beter vindbaar te worden. Goede content en een goede gebruikerservaring zijn een mooie basis. Maar Google wil bevestiging dat het met een bestaande, betrouwbare partij te maken heeft. En dit baseert de zoekmachine op de links die naar je website of webshop verwijzen. 

Links waar je zelf aan kunt komen

Je kunt zelf al aan heel wat links komen. Te beginnen met allemaal links die je al gratis aan kunt maken. Heb je al een Facebookpagina? En LinkedIn? En andere kanalen? Ga daar dan eerst mee aan de slag. En zorg voor een hoop activiteit. Dit is de eerste bevestiging voor Google dat het met een bestaande, legit partij te maken heeft. Vergeet ook je bedrijfsvermelding op Google niet te claimen en in te richten. Google Mijn Bedrijf hoort ook bij deze basis. Deze gegevens gebruikt Google vooral om je NAW-gegevens te kunnen verifiëren. Zo zijn er nog tientallen bedrijvenpagina’s, vakwebsites en lokale pagina’s waar je gratis een vermelding op kunt fixen. 

Andere linkmogelijkheden

Maar dat is toch niet genoeg om bovenaan in Google te komen? Zeker waar. Het vraagt om creativiteit. Kennis delen. De juiste partijen vinden. En die partijen benaderen om aan een link te komen. Deel je kennis bijvoorbeeld op fora. Meng je in discussies. Los problemen op. En vergeet daarbij niet een linkje naar je website te sturen als aanvullende bron op wat je op het forum vertelde. Ook gastbloggen werkt goed. Jij deelt je kennis op een extern platform. Als ruil voor de blog vraag je een of meerdere links naar je website terug. 

Heb je echt nieuwswaardige dingen? Dan zijn er online voldoende perslijsten te vinden. Journalisten zijn altijd op zoek naar inspiratie en leuke stukjes. Breng jij écht nieuwswaardige dingen naar ze? Zeker weten dat ze jou dan in hun stukjes benoemen! 

Ankerteksten 

Het is niet alleen belangrijk wie er naar je verwijst. Ook de manier waarop men naar je verwijst speelt een rol op welke zoekwoorden je gevonden wordt. Google kijkt namelijk naar de ankertekst van een link. Wordt het zoekwoord waarop je target (of een variant hierop) gebruikt, dan snapt Google de bestemming van de link beter. Gevolg: een betere vindbaarheid. Let wel op: ankerteksten zijn een paardenmiddel. Teveel ‘exact match anchorteksten’ worden al gauw als te spammy gezien. Wissel zoekwoorden als ankertekst daarom af met branded ankerteksten en andere natuurlijke varianten. Natuurlijke varianten zijn bijvoorbeeld ‘klik hier’ of ‘via deze link’. En tot slot kun je ook gewoon de URL als ankertekst gebruiken. Benieuwd welke ankerteksten er nu naar je website verwijzen? Majestic vat dit mooi samen in een WordCloud. 

Heb je moeite om inspiratie op te doen? Of weet je niet welke links je nodig hebt? Een kleine tip van onze kant: kijk welke links er naar je concurrenten verwijzen. Via tools als Majestic of Ahrefs draai je gemakkelijk alle links van je concurrenten uit. 

Dit is sowieso het devies om beter vindbaar te worden met je website. Kijk bij de concurrenten, analyseer wat zij goed doen, boots dit na en voeg je eigen smaakje toe! 

8. Monitor, analyseer en schaaf bij 

Geen enkel SEO-project gaat in één keer goed. Je komt nooit in één keer bovenaan in Google. Wil je je vindbaarheid verbeteren, dan moet je de voortgang zorgvuldig monitoren. Wordt je content wel goed geïndexeerd door Google? Ontstaan er geen broken links? Verwijzen er geen spammy links naar je website? En is die nieuwe blog met al die afbeeldingen wel snel genoeg? De basis is echt pas de basis. Daarna begint het echte werk pas. Scherp monitoren en tijdig aanpassingen verrichten klinkt misschien overdreven, maar dit is echt wat het verschil gaat maken. 

Geen zorgen! Je hoeft echt niet dagelijks iedere pagina van je website af te gaan. Er zijn namelijk diverse monitoring tools, die jouw website of webshop van A tot Z in de gaten houden. Onze aanraders: 

USP's Zoekmachine Optimalisatie

Online vindbaarheid verbeteren? Schakel een specialist in! 

Je kunt echt zelf je online vindbaarheid verbeteren. Je vergroot je zichtbaarheid door meer content te publiceren, voor een optimale gebruikerservaring te zorgen en door een enorme autoriteit te genereren. Maar dan moet je wel weten wat je doet? Je moet ook nog eens een hoop tijd hebben. En een flink netwerk is daarbij ook wel prettig. Oh ja, en je hebt een berg tools nodig zodat je niet alles uit je hoofd moeten doen. En deze tools zijn ook niet allemaal gratis. 

Theoretisch mogelijk dus. Maar als je het goed wilt doen, kun je dit toch beter aan een expert overlaten. Die expert zijn wij natuurlijk. Samen met jou gaan we voor resultaat. Alvast een voorproefje? Zie hieronder! 

Ons werk
Klant Eastern Plaza

> 25.000 maandelijkse organische bezoekers

Eastern Plaza

Klant Ramengilde

Meerdere top 3 posities

Ramen Gilde

Klant Taxicentrale Leiden

20 zoekwoorden in de top 10

Taxi Centrale Leiden

Start direct jouw
Winstgevende SEO Campagne

Zo snel mogelijk op nummer 1 in Google staan?
Daag ons uit! 

Bullsali
Ali Demir

On-page SEO specialist