Leestijd: 5 min

Google Penguin 3.0

Een kleine twee weken na de uitrol van Google Penguin 3.0 kunnen we voor onszelf en onze klanten de balans opmaken; Wij zijn allemaal niet getroffen door de nieuwe Google Penguin update. Logisch voor een SEO specialist die zich bezighoudt met enkel legitieme vormen van zoekmachine optimalisatie, maar er zijn zat concullega’s die wél getroffen zijn door deze nieuwe update. Jij ook? Lees dan snel verder!

Bekijk ons stuk over Google Adsense ook eens!

Google Penguin 3.0

Twee weken geleden rolde Google haar nieuwste versie van Penguin uit: Google Penguin 3.0. Zoals bij iedere update houden webmasters, seo’ers en andere mensen voor wie een positie hoog in Google relevant is, hun hart vast. Eigenlijk een klein beetje onnodig vinden wij; als je weet waar je mee bezig bent en je niet bezig houdt met ‘black-hat-seo’ is er vrij weinig aan de hand.

Google heeft, zoals we in ons artikel over de Google Pagerank al beschreven, de missie om de beste zoekmachine te zijn die de meest relevante zoekresultaten aan zijn bezoekers toont. Om die reden brengt Google voortdurend wijzigingen aan in het algoritme om de kwaliteit van de zoekmachine te behouden en te verbeteren. Kleine updates worden niet groots aangekondigd, maar Google Penguin 3.0 was weer een grote update waar menigeen op zat te wachten. Of juist niet natuurlijk…

Op 12 september 2014 wist John Mueller, webmaster trends analist bij Google, te vertellen dat hij de nieuwste versie van Google Penguin dit jaar nog verwachtte. De volledige hang-out is lang, maar het bekijken waard.

Hij bleek gelijk te krijgen op zaterdag 18 oktober Nederlandse tijd. In Amerika, waar Google traditiegetrouw begint met de uitrol van een nieuwe update, was het natuurlijk nog 17 oktober.

Maar wat doet Google Penguin 3.0 nou precies?

Google Penguin 3.0 – De veranderingen

Google Penguin was in eerste instantie al bedoeld om onnatuurlijke vormen van SEO linkbuilding en webspam tegen te gaan. In ons artikel over linkbuilding vertelden we al over de duistere historie die de term linkbuilding achter zich heeft liggen. In vervlogen tijden beloonde Google een website met veel backlinks met een positie bovenaan in Google. Linkbuildingbedrijven en zogenaamde ‘linkfarms’ (websites bomvol links) schoten als paddenstoelen uit de grond. Links werden op grote schaal ingekocht en zodoende kregen websites die dit toepasten topposities in de zoekmachine zonder echte waarde te leveren aan de bezoeker.

Google heeft een hekel aan trucjes die de zoekresultaten beïnvloeden en straft middels de updates webmasters die deze trucjes toepassen genadeloos af.

Inmiddels sijpelen de berichten het internet binnen van webmasters die geraakt zijn door Google Penguin 3.0. Het lijkt erop dat Google naast het afstraffen van een verkeerd opgebouwd linkprofiel, ook downloadsites (torrent sites) lager plaatst in de zoekresultaten dan voorheen.

Geraakt door Google Penguin 3.0

Wanneer je geraakt bent door Google Penguin 3.0 zul je het verkeer uit organische zoekresultaten hebben zien kelderen sinds de uitrol van dit nieuwe algoritme. Dit betekent zonder met een beschuldigend vingertje te wijzen, dat je je in het verleden (bewust of onbewust) hebt begeven op het randje (of er overheen) van het toelaatbare binnen SEO optimalisatie.

Zonde!!

Want minder organische bezoekers staat gelijk aan minder conversie. En dus minder omzet voor je business.

Om weer bovenop de penalty te komen die je hebt gekregen sinds Google Penguin 3.0 kun je eigenlijk maar één ding doen; je linkprofiel analyseren en herbouwen op een manier die Google wél ziet zitten. En hopen dat de zaak recht getrokken wordt met een nieuwe update.

Je zult dus alle ‘bad-links’ uit je linkprofiel moeten filteren en proberen deze links niet meer naar je website te laten verwijzen. Je kunt dit doen door webmasters te benaderen en hen vriendelijk te verzoeken om de link naar jouw website te verwijderen. Maar soms krijg je te maken met onwelwillende webmasters of is het in zijn geheel onmogelijk de webmaster te bereiken. Je kunt dan via de Google disavow Tool de links opgeven bij Google en er op deze manier afstand van doen.

Heb je hulp nodig bij het herbouwen van je linkprofiel of wil je in de toekomst zeker weten dat je website hoger in Google komt op een legitieme manier?

Kies dan voor een internet marketing bureau zoals SAM Online Marketing die weet wat die doet!

Bekijk ook onze blog over de alweer nieuwe Penguin 4.0!

Hulp nodig?

Je eigen bedrijf alleen naar een hoger niveau tillen, kan lastig zijn.
Heb je hulp nodig? Aarzel niet en neem contact met op!

Anderen bekeken ook

Leestijd: 5 min

Een MAGISCH Trucje: Het Aida Model Eenvoudig Uitgelegd! 🌟 Inhoudsopgave Wat is het Aida Model Aandacht trekken Kleurrijke plaatjes Interessante woorden Grappige verhalen Interesse wekken Spannende vragen Nieuwsgierigheid opwekken Verlangen opbouwen Leuke voorbeelden Belangrijke voordelen Actie ondernemen Makkelijke stappen Beloningen...

Leestijd: 5 min

Conversie: Hoe maak je van je website een verkoopmonster? Het verbeteren van de conversie van een website of webshop is cruciaal voor het succes van elke online onderneming. Conversie verwijst naar het proces waarbij bezoekers van een website of webshop...

Leestijd: 5 min

De Vouw en SAM Online Marketing De vouw. Het fenomeen houdt redacteuren, designers, marketeers en adverteerders al decennia lang bezig. Maar hoe belangrijk is de vouw vandaag de dag nog nu we op verschillende formaten schermen de online content bekijken? Voordat jij...

Leestijd: 5 min

Content is koning: Hoe kwalitatieve inhoud uw website naar de top kan brengen In de digitale wereld van vandaag is het niet voldoende om een ​​website te hebben die er alleen maar mooi uitziet. Het hebben van hoogwaardige inhoud is...