Conversie: Hoe maak je van je website een verkoopmonster?

18 april 2023

Leestijd: 5 min

Geschreven door

SAM Online Marketing

Het verbeteren van de conversie van een website of webshop is cruciaal voor het succes van elke online onderneming. Conversie verwijst naar het proces waarbij bezoekers van een website of webshop worden omgezet in betalende klanten of lead. In deze blog gaan we dieper in op wat conversie is, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt verbeteren.

Dit is de eerste blog van SAM Online Marketing over conversie optimalisatie.

Wat is een conversie?

Conversie is het proces waarbij een website bezoeker of potentiële klant wordt omgezet in een betalende klant of lead. Het kan ook verwijzen naar het voltooien van een bepaalde actie die een bezoeker van de website wil doen, zoals het invullen van een formulier, het aanmelden voor een nieuwsbrief of het downloaden van een e-book.

Waarom is conversie optimalisatie belangrijk?

Conversie is belangrijk omdat het direct van invloed is op de omzet en winstgevendheid van een online onderneming. Als je veel bezoekers hebt maar weinig conversies, dan zal je omzet lager zijn dan wanneer je dezelfde hoeveelheid bezoekers hebt en een hogere conversie. Het verbeteren van de conversie is dus van essentieel belang om het succes van een website of webshop te vergroten.

Hoe verbeter je de conversie van je website?

Er zijn veel verschillende manieren om de conversie van een website of webshop te verbeteren. Hieronder vind je enkele effectieve strategieën:

  1. Analyseer je website

Het is belangrijk om te begrijpen hoe bezoekers zich op je website gedragen voordat je wijzigingen aanbrengt om de conversie te verbeteren. Gebruik daarom tools zoals Google Analytics om het gedrag van je website bezoekers te analyseren. Je kunt onder andere zien hoe lang bezoekers op een pagina blijven, welke pagina’s het meest worden bezocht en welke pagina’s de hoogste bounce rate hebben. Met deze informatie kun je bepalen welke pagina’s verbetering nodig hebben en welke elementen moeten worden aangepast.

  1. Maak gebruik van sterke CTA’s

Een sterke call-to-action (CTA) is een van de belangrijkste elementen van een succesvolle website of webshop. Een CTA is een knop of link die bezoekers aanspoort om een bepaalde actie te ondernemen, zoals het kopen van een product of het invullen van een formulier. Zorg ervoor dat de CTA duidelijk en opvallend is en dat het aansluit bij de behoeften en belangen van je doelgroep.

  1. Optimaliseer je formulieren

Formulieren zijn een belangrijk onderdeel van veel websites en webshops. Of het nu gaat om het aanmelden voor een nieuwsbrief of het invullen van een bestelformulier, het is belangrijk om de formulieren zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Zorg ervoor dat de velden logisch zijn georganiseerd en dat er zo min mogelijk verplichte velden zijn. Vergeet ook niet om duidelijke instructies te geven en event

  1. Verbeter de snelheid van je website

De snelheid van je website heeft een directe invloed op de conversie. Als je website traag laadt, zullen bezoekers eerder geneigd zijn om de site te verlaten. Zorg er daarom voor dat je website zo snel mogelijk laadt. Je kunt dit onder andere doen door afbeeldingen en video’s te optimaliseren, de code van je website te vereenvoudigen en te investeren in goede hosting.

  1. Maak gebruik van social proof

Social proof verwijst naar het idee dat mensen geneigd zijn om het gedrag van anderen te volgen. Als je social proof op je website gebruikt, laat je zien dat anderen je producten of diensten al hebben gekocht of gebruik hebben gemaakt van je diensten. Dit kan het vertrouwen van bezoekers vergroten en hen overtuigen om ook een aankoop te doen. Je kunt social proof onder andere gebruiken door klantenbeoordelingen op je website te plaatsen.

  1. Personaliseer je website

Het personaliseren van je website kan de conversie verhogen omdat je hiermee de ervaring van de bezoeker verbetert. Door bijvoorbeeld aanbevelingen te doen op basis van eerder bekeken producten of door de naam van de bezoeker te gebruiken in de communicatie, voelt de bezoeker zich meer betrokken bij de website. Dit kan de kans vergroten dat de bezoeker ook daadwerkelijk een aankoop doet.

Conclusie (conversie optimalisatie)

Het verbeteren van de conversie op een website of webshop is van cruciaal belang voor het succes van een online onderneming. Door te analyseren hoe bezoekers zich op je website gedragen, sterke CTA’s te gebruiken, formulieren te optimaliseren, de snelheid van je website te verbeteren, social proof toe te passen en je website te personaliseren, kun je de conversie verbeteren en meer klanten binnenhalen. Door deze strategieën toe te passen en continu te blijven optimaliseren, kun je de conversie blijven verbeteren en het succes van je online onderneming vergroten.

Wil je geholpen worden met jouw conversie optimalisatie? Onze SEO consultants helpen je graag met je vraag. Ga snel naar contact voor jouw vraag! 

Inhoudsopgave