Home | Blog | Het grote gevaar van Duplicate Content

Leestijd: 5 min

Duplicate content

Duplicate content, ook wel dubbele content genoemd is een GROOT GEVAAR voor iedere SEO’er. Als er iets is wat je niet wilt hebben in de online marketing wereld is het dubbele content. Maar wat is dat precies, duplicate content? Hoe voorkom je het? En hoe los je het op wanneer je er wel mee te maken krijgt?

Lees snel verder over Het grote gevaar van Duplicate Content!

(Weet jij ook al alles over klanten werven via het internet?)

 

Duplicate content en onze stagiairs

In onze vacature voor online copywriter kon je tussen de regels door al lezen dat het goed gaat met SAM Online Marketing & Webdesign. Gestaag groeien we. Steeds meer talenten willen Winnaars worden. En dat is natuurlijk onze missie; van zoveel mogelijk talenten winnaars maken. Inmiddels hebben we 2 super-enthousiaste stagiairs op kantoor zitten (nee, niet die van de foto hierboven) die hun ogen uitkijken en als hongerige leeuwen leergierig alles in zich opnemen. In onze advertentie schreven we al dat we veel verantwoordelijkheid geven aan deze mannen en ze de mogelijkheid bieden om zich op alle fronten te ontwikkelen. Webdesign, AdWords campagnes, conversie optimalisatie, social media strategieen en natuurlijk het schrijven van SEO content.

Een van onze linkbuilding strategieën voor SAM Online Marketing is keihard schreeuwen op het internet. Zo hard, zo vaak en op zoveel plekken als maar mogelijk is. De opdracht voor beide heren was dan ook: herschrijf onze bestaande artikelen en plaats deze op strategische plekken op het internet. Voor publicatie worden alle teksten nagekeken door onze SEO copywriter op grammatica, spelfouten en natuurlijk SEO gebied.

En daar ontstond de oorzaak van dit artikel; Duplicate content.

Duplicate content: wat is het en waarom is het een groot gevaar?

Zoals we in de inleiding al stelden is duplicate content dubbele content. Simpel gezegd: op meerdere pagina’s is dezelfde content te vinden. Met de filosofie van Google in het achterhoofd (de meest relevante zoekmachine zijn) kun je vast zelf al bedenken wat het gevolg is van duplicate content; slechts één resultaat zal getoond worden in de organische zoekresultaten van Google, de ander zal ‘gestraft’ worden met een lagere ranking. En daarom is dubbele content ‘levensgevaarlijk’ wanneer je actief bezig bent met zoekmachine optimalisatie.

Dubbele content kan op verschillende manieren voor komen. De meest voorkomende problemen met duplicate content kunnen we onderverdelen in 2 secties

  • Duplicate content op je eigen site (interne duplicate content)
  • Dubbele content op andermans site (externe duplicate content)

Duplicate content op je eigen site (interne dubbele content)

Over het algemeen komt dubbele content op je eigen site niet heel veel voor. Meestal weet je wel wat je schrijft, toch? Maar wanneer je een webshop hebt blijkt dubbele content toch een veel voorkomend probleem. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een categoriepagina dezelfde content bevat als een zoekpagina.

Als oplossing voor dit probleem kwam Google met de tag Canonical attribute. Klik op de link voor de hulppagina van Google zelf om problemen met duplicate content op te lossen.

Duplicate content op andermans site (externe dubbele content)

Externe duplicate content kunnen we ook weer onderverdelen in 2 secties, namelijk wanneer we zelf dubbele content produceren (onze stagiairs) of wanneer anderen voor dubbele content zorgen (ordinair stelen van jouw content).

Zelf duplicate content plaatsen

Onze stagiairs begingen bijna deze fout. De opdracht was om de bestaande teksten zodanig te herschrijven dat er unieke content gecreëerd werd. Google zelf blijft enigzins vaag over wat nu precies unieke content is, dus gebruiken wij zelf als stelregel dat minimaal 80% van de tekst uniek geschreven content moet zijn. Bij een percentage wat lager ligt kan Google de content aanzien voor dubbele content, met alle gevolgen van dien.

Bij plaatsing van de artikelen op een website met een hogere waardering dan de onze, bestaat de mogelijkheid dat onze eigen tekst gezien zal worden als ‘gejat’ en de content op de website met de hogere waardering als zijnde ‘de originele content’. Dit is iets wat je als SEO’er absoluut niet wilt. Je eigen werk. Bloed, zweet en tranen. En dan de andere website ervandoor gaan met de eer. Dus niet!

Een andere vorm van externe duplicate content is op je eigen website een artikel plaatsen wat je van andermans website hebt gekopieerd. Allereerst is dit niet netjes tegenover de auteur. Daarnaast snij je in je eigen vingers wanneer jouw content wordt beoordeeld als zijnde ‘niet-het-origineel’. Leer van anderen, maar blijf jezelf. Beste tip die we je hierin kunnen geven.

Wat we ook nog vaak tegen komen wanneer klanten door ons hun webshop willen laten aanpassen is dat de productomschrijvingen 1-op-1 zijn overgenomen van de fabrikant. Een dikke NO-GO! Zelf je eigen productomschrijvingen schrijven heeft 2 voordelen; geen duplicate content meer en je kunt je beste verkooppraatje er op los laten!

Anderen die jouw content ‘lenen’

We schreven het hierboven al; stelen is niet netjes. De auteur heeft tijd en moeite in zijn teksten gestoken en dit 1-op-1 kopiëren naar je eigen site is simpelweg plagiaat.

Wanneer je bemerkt dat op een site jouw teksten staan is er maar 1 advies: zoek de webmaster thuis op en #$%& neem contact op met de webmaster en vertel hem vriendelijk, doch dwingend dat je het niet op prijs stelt dat jouw content op zijn website staat en deze gelieve z.s.m. te verwijderen van de website.

Is de webmaster hardleers kan dreigen met gerechtelijke stappen vaak het duwtje zijn wat nodig is.

Voorkomen is beter dan genezen

Nu je weet wat duplicate content is en waarom het een kwalijke zaak is voor je SEO kun je er beter alles aan doen om dubbele content te voorkomen. We gaven je al een aantal tips om problemen met dubbele content op te lossen zoals niet stelen, zelf origineel zijn en de canonical attribute. Verdere tips die we je meegeven zijn gebruik maken van algemene voorwaarden op je website en gebruik maken van het © teken om te voorkomen dat anderen jouw content overnemen.

Maar soms weet je geeneens dat er dubbele content van jou op het internet rondzweeft. Er zijn 2 manieren om hier achter te komen:

  • Google: Kopieer een stuk tekst van je website en plak deze tussen “aanhalingstekens”. Je vindt direct de copycats.
  • Copyscape: Vul je website in en voilá.

Heb je vragen, opmerkingen of een mening over dit artikel? We zien je reactie graag terug in de comments! Samenwerken aan het creëren van unieke SEO content? Neem dan direct contact met ons op!

Hulp nodig?

Je eigen bedrijf alleen naar een hoger niveau tillen, kan lastig zijn.
Heb je hulp nodig? Aarzel niet en neem contact met op!

Anderen bekeken ook

Leestijd: 7 min

Wat we allemaal kunnen leren van de groei van Coolblue? Of je nu op zoek bent naar een nieuwe telefoon, een nieuwe koptelefoon of een nieuwe spelcomputer, bij Coolblue kun je terecht. Je vindt er ook een grote selectie keukenapparatuur,...

Leestijd: 5 min

Een eigen webshop in 2023 starten. Waar begin je? Denk je erover om je eigen webshop te beginnen? Of je nu fysieke goederen, digitale producten of een combinatie van beide wilt verkopen, er is nog nooit een beter moment geweest...

Leestijd: 7 min

Succesvol adverteren op Instagram: Handleiding Voor bedrijven kan Instagram een krachtig middel zijn om nieuwe en huidige klanten te bereiken. Zo zijn er meer dan 200 miljoen Instagram-gebruikers die elke dag minstens één bedrijfsprofiel bekijken. Maar hoe kun je ervoor...

Leestijd: 7 min

Een goed werkend e-commerce platform is cruciaal voor bedrijven die willen slagen in het digitale tijdperk. Klanten verwachten tegenwoordig dat ze goederen en diensten online kunnen kopen, en een bedrijf dat niet aan deze vraag kan voldoen zal snel achterop raken.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.