Een eigen webshop in 2023 starten. Waar begin je?

9 februari 2023

Leestijd: 5 min

Geschreven door

SAM Online Marketing

Denk je erover om je eigen webshop te beginnen? Of je nu fysieke goederen, digitale producten of een combinatie van beide wilt verkopen, er is nog nooit een beter moment geweest om te beginnen dan NU. Met een paar eenvoudige stappen kun je binnen no-time je eigen online winkel starten. Als je een eigen webshop begint, moet je een platform kiezen, een domeinnaam kiezen en je online winkel ontwerpen. Maar maak je geen zorgen – er zijn genoeg hulpmiddelen beschikbaar om je op weg te helpen. Een eigen webshop is een geweldige manier om meer mensen te bereiken met je producten en diensten. Bovendien is het gemakkelijk op te zetten en te beheren, waardoor het een geweldige optie is voor kleine bedrijven. Maar waar moet je beginnen? Onze experts van SAM Online Marketing vertellen je er graag alles over!

Waarom een webshop opzetten?

Tegenwoordig shoppen steeds meer mensen online voor grote en kleine artikelen. Als je een product of dienst te verkopen hebt, is het opzetten van een webshop een prima manier om een groot publiek te bereiken. En er zijn genoeg opties beschikbaar voor verschillende behoeften en budgetten. Shopify bijvoorbeeld, is een populair e-commerce platform dat alles biedt wat je nodig hebt om te beginnen, van website sjablonen tot veilige betalingsverwerking. Het is ook relatief eenvoudig te gebruiken, zelfs als je geen techneut bent. Een andere optie is WooCommerce, een WordPress plug-in die van je bestaande website een webwinkel maakt. En als je een beperkt budget hebt, zijn er zelfs enkele gratis webshopbouwers!

Natuurlijk is het opzetten van een webwinkel slechts de eerste stap. Je moet je winkel ook promoten en ervoor zorgen dat je producten scherp geprijsd zijn. Maar als je bereid bent er werk in te steken, kan het hebben van een webshop een geweldige manier zijn om vanuit huis een inkomen te verdienen. Laat de experts van SAM online marketing je helpen! Als je eenmaal je platform hebt gekozen, is het tijd om te beginnen met het opzetten van je webshop. Hier is een stap-voor-stap handleiding:

#1 Kies je domeinnaam en hosting plan

Je domeinnaam is de URL die klanten zullen gebruiken om toegang te krijgen tot je webwinkel. Probeer bij het kiezen van een domeinnaam deze kort, gemakkelijk te onthouden en relevant te houden voor de producten die je verkoopt. Als je eenmaal een domeinnaam hebt gekozen, moet je een hostingpakket kiezen. Dit is de dienst die je website host en toegankelijk maakt voor internetgebruikers wereldwijd. Gedeelde hosting plannen zijn meestal de meest betaalbare optie voor kleine bedrijven.

#2 Betalingen instellen

Als je een bedrijf runt, moet je zorgvuldig overwegen welke betalingsmogelijkheden je je klanten wilt aanbieden. In Nederland zijn er verschillende opties beschikbaar, en de juiste keuze hangt af van je specifieke behoeften. Als je bijvoorbeeld online producten verkoopt, kun je overwegen iDEAL te gebruiken, een populaire betaalmethode. Verkoop je diensten? Dan kun je ook overwegen PayPal of creditcards te gebruiken. Welke betaalmogelijkheid je ook kiest, zorg ervoor dat je de kosten en voorwaarden onderzoekt voordat je je ergens aan verbindt. Door de tijd te nemen om de juiste betalingsmogelijkheid voor je bedrijf te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je klanten een soepele en plezierige ervaring zullen hebben. Haastige spoed is zelden goed!

#3 Kies je producten

Natuurlijk wil je producten kiezen waar je gepassioneerd over bent, maar er zijn ook andere factoren om rekening mee te houden. Kijk eerst naar de concurrentie en probeer eventuele gaten in de markt op te sporen. Denk vervolgens na over wat je doelgroep zoekt en wat voor budget ze hebben. Als je eenmaal een goed idee hebt van wat er is en waar je potentiële klanten in geïnteresseerd zouden kunnen zijn, kun je je opties gaan beperken. Vergeet niet dat het doel is om producten te kiezen die mensen daadwerkelijk willen kopen, dus wees niet bang om te experimenteren tot je dé perfecte match hebt gevonden!

Als je fysieke goederen verkoopt, zorg er dan voor dat je producten van hoge kwaliteit inkoopt bij betrouwbare leveranciers. Voor digitale producten moet je bedenken welke soorten bestanden klanten nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan PDF’s, eBOOks enzovoort.

#4 Maak overtuigende productbeschrijvingen

Als je eenmaal je producten hebt gekozen, is het tijd om overtuigende productbeschrijvingen te schrijven die klanten zullen verleiden tot een aankoop. Hier volgen een paar tips:

1) Schrijf duidelijke en beknopte beschrijvingen. Wees zo specifiek mogelijk en houd de beschrijving toch kort en makkelijk leesbaar.

2) Gebruik sterke werkwoorden om de kenmerken en voordelen van het product over te brengen. Als je bijvoorbeeld een jurk verkoopt, kun je woorden als “flatterend”, “vrouwelijk” of “elegant” gebruiken.

3) Gebruik afbeeldingen en video’s als aanvulling op de tekst. Mensen onthouden eerder wat ze zien dan wat ze lezen, dus zorg ervoor dat je productfoto’s en -video’s van hoge kwaliteit en informatief zijn.

4) Benadruk de unique selling points (USP’s) van je producten. Waarom zou iemand bij jouw webshop moeten kopen in plaats van bij een andere? Zorg dat die redenen duidelijk zijn in je productbeschrijvingen.

#5 Promoot je webwinkel online

Last but not least: promoot je nieuwe webshop online! Een van de meest effectieve manieren om je webwinkel te promoten is door middel van zoekmachine optimalisatie (SEO) en linkbuilding. Door je website te optimaliseren voor belangrijke zoektermen kun je potentiële klanten aantrekken die al geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt. Naast SEO kan ook Social Media een geweldige manier zijn om je webshop te promoten. Maak Social Media accounts aan voor je bedrijf (Facebook, LinkedIn, Instagram) en deel regelmatig updates over nieuwe producten, promoties en verkopen met al je volgers. Of, kies voor het uitbesteden van Social Media marketing door te kiezen voor de experts van SAM! Je moet ook overwegen om advertenties op Social Media en Google AdWords te laten lopen om de zichtbaarheid van je bedrijf verder te vergroten.

Je hebt nu alles wat je nodig hebt om je eigen webwinkel te beginnen! Vergeet niet het juiste platform voor je behoeften te kiezen, betalingen in te stellen, producten van hoge kwaliteit te kiezen, overtuigende productbeschrijvingen te schrijven én je bedrijf online te promoten – en je bent goed op weg naar succes.

De voordelen van een eigen webshop

Je denkt er dus over om je eigen webwinkel te beginnen? Zo ja, dan neem je een geweldige beslissing! Er zijn veel voordelen aan een eigen webshop, en we delen het nog even kort hieronder:

1) Bereik een breder publiek

Een van de grootste voordelen van een eigen webwinkel is dat je een veel breder publiek kunt bereiken dan wanneer je verkoopt via winkels of andere online platforms. Met je eigen webwinkel kun je verkopen aan klanten overal ter wereld, 24/7. Hoe fijn is dat!

2) Lagere kosten

Een ander voordeel van een eigen webwinkel is dat het je kosten kan helpen verlagen. Je hoeft geen fysieke winkelruimte te huren of te onderhouden.

3) Meer controle over je bedrijf

Met een eigen webwinkel heb je meer controle over elk aspect van je bedrijf. Van het ontwerp en de indeling van je webshop tot de producten die je verkoopt en de prijzen die je berekent, je kunt alle beslissingen zelf nemen.

4) Gemakkelijker je bedrijf op te schalen

Het is ook gemakkelijker om je bedrijf op te schalen als je een eigen webwinkel hebt. Als je veel succes begint te zien met je webwinkel, is het veel gemakkelijker om meer producten toe te voegen en je bedrijf te laten groeien dan wanneer je via een ander platform verkoopt.

5) Verhoogde winstgevendheid

Tot slot kan het bezitten van je eigen webwinkel ook leiden tot een grotere winstgevendheid. Als je geen commissies of vergoedingen aan platforms van derden hoeft te betalen, kun je meer van de winst van elke verkoop houden.

Als je erover denkt om je eigen online winkel te beginnen, hebben we een aantal geweldige tips gegeven om je op weg te helpen. Onze experts van SAM online marketing bureau kunnen je bij elke stap helpen, van het kiezen van een platform tot het ontwerpen van je online webshop. Bovendien is een eigen webwinkel een geweldige manier om meer mensen te bereiken met je producten en diensten. Dus waar wacht je nog op? Neem vandaag nog contact op en laat ons je helpen met online verkopen. Samen vooruit, samen winnen!

 

Inhoudsopgave