Wat is Page Authority?

Page Authority, ook wel PA genoemd, is de waarde van een pagina op je website. De PA is ontwikkeld door Moz, om deze waarde ongeveer aan te geven. Deze indicator bepaald in grote mate (samen met de DA) hoe goed een pagina van een website scoort in de organische zoekresultaten van Google op bepaalde zoekwoorden.

Auteur Ali

Geschreven door:

Ali Demir

Leestijd: 3 min

Waarom is PA belangrijk?

Wanneer je bezig bent met zoekmachine optimalisatie, wil je zo hoog mogelijk ranken in verschillende zoekmachines als Google, Yahoo en Bing. Om dit te realiseren moet je ervoor zorgen dat bijvoorbeeld Google jouw website, en ook de pagina’s op je website, beschouwt als betrouwbaar. Waarom let Google hierop? Dat is eigenlijk simpel! Google wil haar bezoekers zo goed mogelijk bedienen. Voor alles wat een iemand intikt in Google, wil Google een passend antwoord paraat hebben. Dit antwoord kan op jouw website staan, maar ook op die van je concurrent. Hoe beter het antwoord of de oplossing die jij geeft, hoe groter de kans dat Google jouw een gunstige positie geeft. Maar het gaat niet alleen om de informatie, die je op een pagina deelt.

Als het gaat om Page Authority (PA) kijkt Google namelijk vooral naar de waarde en autoriteit die jij hebt in jouw markt. Stel dat jij een website hebt over voetbal. Dan vindt Google het niet alleen belangrijk dat jij goede informatie deelt, maar ook dat jij door andere mensen in jouw branche als een goede partij wordt gezien. Hoe komt Google hierachter? Door bijvoorbeeld te kijken naar hoe vaak jouw website wordt genoemd door andere in jouw branche. Hoe vaker andere websites jouw website benoemen, hoe meer autoriteit jij krijgt in de markt. Daar kijkt Google dus naar! Want een positieve verwijzing (link) van andere in jouw markt, geeft ook weer aan dat jouw content zinvol, betrouwbaar en van hoge kwaliteit is. Een verwijzing naar je website is eigenlijk een link van jouw website, die een ander weer op zijn eigen website plaatst. Het zou ideaal zijn als veel mensen links plaatsen van jouw website. Dan heb je namelijk een sterk linkprofiel. En een sterk linkprofiel betekent een hoge PA!

Het slimme algoritme van Moz

Zelf geeft een zoekmachine als Google hier geen exacte score voor. Hier heeft een andere partij, genaamd Moz, gelukkig een oplossing op bedacht. Moz heeft een algoritme ontwikkeld, op basis van zoekmachines al Google, dat een score geeft aan elke pagina op een website. Deze score noemen we de (PA) Page Authority. De score die een pagina krijgt, zit altijd dus de getallen 0 en 100. Hoe hoger de PA van een pagina, des te gunstiger de ranking van deze pagina.

Wat is Domain Authority?

Naast de PA meet het algoritme van Moz ook andere metrics. Denk bijvoorbeeld aan DA, ofwel Domain Authority. Net als dat PA aangeeft wat de betrouwbaarheid, kracht en autoriteit van een pagina zijn, geeft DA dit ook aan. Maar dan voor een gehele website. DA is dus gebaseerd op de gehele website, terwijl PA gebaseerd is op één pagina. Moz berekent de DA aan de hand van diverse factoren zoals bijvoorbeeld het aantal linking root domain. Dit is het totaal aantal links van andere websites naar jouw site. Andere factoren die meewegen zijn de MozRank en MozTrust.

Hoe kom je aan een hogere PA

De Page Authority wordt gemeten op een schaal van 0 tot 100. Hebben je pagina’s een lage PA waarde? Dan zul je je PA gelukkig vrij snel omhoog kunnen krijgen. Bij een lage score van bijvoorbeeld 10 is het veel makkelijk om de score te verhogen naar 25, dan bij een pagina met een score die al op 65 staat. Dan wordt het toch wel een stuk lastiger om een sprong van 15. Toch kun je een PA score omhoog krikken. De PA score van een pagina kun je omhoog krijgen door het volgende te doen:

  • Verhoog het aantal inkomende en uitgaande links op de pagina.
  • Ga op zoek naar inkomende en uitgaande links van een betere kwaliteit
  • Zorg ervoor dat het bouncepercentage op de pagina omhoog gaat.
  • Moedig anderen aan om de pagina te delen op social media.

Hulp nodig bij het verhogen van PA’s?

Denk je hulp nodig te hebben bij het verhogen van PA’s? Dat kan, daar is SAM Online Marketing voor! Bij SAM Online Marketing hebben wij een team van ervaren en resultaatgerichte linkbuilders. Samen zorgen we ervoor dat alles op jouw pagina’s optimaal is, zodat je een hoge PA krijgt. Denk aan verbeteren van je content, het zoeken van de juiste links en nog veel meer! Laat jij het linkbuilden liever over aan de professionals van SAM Online Marketing? Neem dan direct contact met ons op, zodat we samen binnen no-time grote stappen kunnen maken!

Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?

Alle begrippen op een rij

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z