Wat is de Penguin Update?

De Penguin Update is een update van Google en heet ook wel ‘Webspam Algorithm Update’, oftwel een wijziging om black hat SEO aan te pakken. Het is een aanvulling op het al bestaande algoritme van Google. In 2012 was de lancering een feit en werd het aantal websites dat dubieuze linkconstructies of directe spamlinks gebruikten in de SERP’s een stuk minder. Penguin wordt dus gebruikt om de kwaliteit van links tussen websites te beoordelen, met als voornaamste doel het misbruik van linkbuilding te voorkomen.

Auteur Ali

Geschreven door:

Ali Demir

Leestijd: 3 min

Google’s Penguin Update inhoudelijk

Google Penguin wordt gebruikt om linkbuildingtechnieken tegen te gaan die niet door de beugel kunnen en niet conform de richtlijnen van Google Search Console zijn. Het is daarmee een andere variant dan de Panda Update. Foute manieren van linkbuilding zijn:

  • Het automatisch genereren van links middels bots
  • Het opkopen van links
  • Overdadig gebruikmaken van dezelfde ankertekst
  • Uitwisselen van links met onbetrouwbare websites
  • Backlinks uitwisselen met niet relevante websites

Aanpassingen nodig voor Penguin 1.0

Indien Google’s bots na de Penguin 1.0 Update te veel backlinks naar jouw site kon vinden die voldeden aan de hierboven genoemde criteria kreeg je algauw een Google Penalty. Een bestraffing van een dergelijke soort hield in dat je gehele domein in de zoekresultaten zou kelderen. En daarmee zakte het aantal bezoekers dat jouw website kon vinden ook drastisch. Dat is een extreme maatregel en vatbaar voor een hoop ellende. Om die reden is het effect van de Penguin 1.0 Update door de programmeurs verzacht. En zijn er vervolg updates gekomen tot de huidige Penguin 4.0.

Verhoogde precisie en real time monitoring met Penguin 4.0

De vele andere aanpassingen die zijn gedaan om het nieuwe algoritme effectiever en efficiënter te maken hebben met Penguin 4.0 uiteindelijk hun vruchten afgeworpen. In het begin kon Penguin 1.0 alleen om de zoveel tijd de slechte websites eruit filteren en kon men plotselinge verschuivingen in de zoekmachine posities verwachten. Dat is uiteindelijk verandert naar een ‘real time’ aanpak van de malafide websites waarbij het voortdurend de invloed van rotte backlinks bespeurt, analyseert en beoordeelt waardoor de verschuiving in de SERP’s een veel soepeler verloop kreeg.

Daarnaast maakte de verhoogde precisie van het algoritme de uitgedeelde straffen een stuk eerlijker. Met de Penguin Update 4.0 kon een gerichte Google Penalty uitgedeeld worden waarbij slechts één enkele pagina of een enkele tak van de websitestructuur benadeeld kon worden. Dat is rechtvaardig gezien de rest van de site gewoon kwalitatieve content kan blijven aanbieden. Het komt de eindgebruiker hiermee alleen ten goede.

Benieuwd naar hoe jouw website ervoor staat na de Penguin Update?

Tot op heden heeft Google diverse updates uitgevoerd, met elk een andere invloed. Benieuwd hoe jouw website ervoor staat? Doe de gratis SEO scan!

Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?

Alle begrippen op een rij

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z