Wat Is Google Webmaster Tools? | SAM Online Marketing
Meer dan 700 succesvolle klanten
  • Geen gouden bergen
  • Concrete doelstellingen
  • Vlot contact
  • Afspraak = afspraak
facebook instagram linkedIn
Samen vooruit, samen winnen
Google Reviews
Wat is Google Webmaster Tools?
Home | Begrippenlijst | Google | Wat is Google Webmaster Tools?

Wat is Google Webmaster Tools?

Google Webmaster Tools is een tool van Google voor, zoals de naam al doet vermoeden, webmasters. De tool is niet alleen handig voor webmaster maar ook voor SEO specialisten. Google Webmaster Tools heet tegenwoordig ook wel Google Search Console. Benieuwd hoe GSC werkt en hoe u dit kunt gebruiken binnen zoekmachine optimalisatie en hoger in Google komen? Lees dan hieronder verder! 

Wat kunt u met Google Webmaster Tools?

Met behulp van de Google Webmaster Tools krijgt een webmaster meer inzicht in de werking van de website. Zo kunt u eenvoudig zien of de website goed wordt geïndexeerd en of er fouten op de website zitten. Voor SEO specialisten zijn de handigste functies te vinden onder het kopje ‘Zoekverkeer’. Onder ‘Zoekverkeer’ kunt u zien met welke zoekwoorden de website scoort in Google. Daarnaast krijgt u meer inzicht in interne en externe links naar uw website en op welke positie de website staat.

Bij ‘Google-index’ kunt u zien hoeveel pagina’s zijn geïndexeerd door Google en of er fouten zitten op uw website. Als u ziet dat niet alle pagina’s kunnen worden gevonden door de crawlers van Google, kunt u een sitemap verzenden naar Google. De sitemap zorgt ervoor dat de crawlers de pagina’s makkelijker vinden.

Google Webmaster Tools installeren

Om Google Webmaster Tools te installeren heeft u, net als voor de andere tools zoals Google Analytics en Google Ads, een Google account nodig. Veel mensen hebben al zo’n account omdat ze al tools gebruiken van Google. Heeft u nog geen Google account? Dan kunt u deze eenvoudig gratis aanmaken. Als u een Google account heeft, gaat u naar de website van Google Webmaster Tools. De eerste stap die u hier moet zetten is het toevoegen van uw website. Zodra uw dit heeft gedaan is het tijd om uw website te verifiëren. Dit moet u doen om te laten zien dat u de eigenaar of beheerder bent van de website. U kunt kiezen uit het toevoegen van een HTML file, HTML tag toevoegen aan uw homepage, via Google Analytics, via Google Tag Manager of door uw DNS aan te passen. Als u dit heeft gedaan kunt u op de verificatie knop klikken. Meestal kunt u dan binnen een uur Google Webmaster Tools gebruiken.

Zodra Google Webmaster Tools is geverifieerd kunt u gebruik maken van de vele voordelen van de tool. In combinatie met Google Analytics en Google Search Console (hoe Google Webmaster tools tegenwoordig heet) kunt u de website verbeteren waardoor u meer bezoekers trekt en uiteindelijk meer conversies krijgt.