Meer dan 700 succesvolle klanten
  • Mobile check 1Geen gouden bergen
  • Mobile check 2Concrete doelstellingen
  • Mobile check 3Vlot contact
  • Mobile check 4Afspraak = afspraak
facebook instagram linkedIn
Samen vooruit, samen winnen
Wat is Google Webmaster Tools?

Wat is Google Webmaster Tools?

Google Webmaster Tools (GWT) is een tool van Google voor, zoals de naam al doet vermoeden, webmasters. De tool is niet alleen handig voor webmaster maar ook voor SEO specialisten. Google Webmaster Tools heet tegenwoordig Google Search Console (GSC). Benieuwd hoe GSC werkt en hoe u dit kunt gebruiken binnen zoekmachine optimalisatie en hoger in Google komen? Lees dan hieronder verder! 

Wat kun je met Google Webmaster Tools?

Met behulp van de Google Webmaster Tools krijgt een webmaster meer inzicht in de werking van de website. Zo kun je eenvoudig zien of de website goed wordt geïndexeerd en of er fouten op de website zitten. Voor SEO specialisten zijn de handigste functies te vinden onder het kopje ‘Zoekverkeer’. Onder ‘Zoekverkeer’ kun je zien met welke zoekwoorden de website scoort in Google. Daarnaast krijg je meer inzicht in interne en externe links naar jouw website en op welke positie de website staat.

Bij ‘Google-index’ kun je zien hoeveel pagina’s zijn geïndexeerd door Google en of er fouten zitten op de website. Als je ziet dat niet alle pagina’s kunnen worden gevonden door de crawlers van Google, kun je een sitemap verzenden naar Google. De sitemap zorgt ervoor dat de crawlers de pagina’s makkelijker vinden.

Google Webmaster Tools installeren

Om Google Webmaster Tools te installeren heb je, net als voor de andere tools zoals Google Analytics en Google Ads, een Google account nodig. Veel mensen hebben al zo’n account omdat ze al tools gebruiken van Google. Heb je nog geen Google account? Dan kun je deze eenvoudig en gratis aanmaken. Als je een Google account hebt, ga je naar de website van Google Webmaster Tools. De eerste stap die je hier moet zetten is het toevoegen van de website. Zodra je dit hebt gedaan is het tijd om je website te verifiëren. Dit moet je doen om te laten zien dat je de eigenaar of beheerder bent van de website. Je kunt kiezen uit het toevoegen van een HTML file, HTML tag toevoegen aan de homepage, via Google Analytics, via Google Tag Manager of door de DNS aan te passen. Als je dit hebt gedaan kun je op de verificatie knop klikken. Meestal kun je dan binnen een uur Google Webmaster Tools gebruiken.

Zodra Google Webmaster Tools is geverifieerd kun je gebruik maken van de vele voordelen van de tool. In combinatie met Google Analytics en Google Search Console (hoe Google Webmaster tools tegenwoordig heet) kun je de website verbeteren waardoor je meer bezoekers trekt en uiteindelijk meer conversies krijgt.

Alles uit Google Webmaster Tools halen en inzetten op online marketing voor jouw website of webshop? Neem dan contact met ons op of vraag direct een gratis website scan aan!