Wat is Google Webmaster Tools?

Google Webmaster Tools (GWT) is een tool van Google voor, zoals de naam al doet vermoeden, webmasters. De tool is niet alleen handig voor webmasters maar ook voor SEO specialisten. Google Webmaster Tools heet tegenwoordig Google Search Console (GSC). Google Search Console is een gratis tool van Google die jou informatie geeft over de status van je website. Hiermee kun je zien welke positie jouw website heeft in Google en hoe je deze kunt bijhouden/onderhouden. Benieuwd hoe GSC werkt en hoe u dit kunt gebruiken binnen zoekmachine optimalisatie en hoger in Google komen? Lees dan hieronder verder!

Auteur Ali

Geschreven door:

Ali Demir

Leestijd: 3 min

Wat kun je met Google Webmaster Tools?

Met behulp van de Google Webmaster Tools krijgt een webmaster meer inzicht in de werking van de website. Hieronder zijn een aantal mogelijkheden beschreven van Google Search Console: – Herkennen van fouten op je website Google Webmasters Tools laat je eenvoudig zien of de website goed wordt geïndexeerd en of er fouten op de website zitten. – Overzicht van gebruikte zoektermen en positie website. Voor SEO specialisten zijn de handigste functies te vinden onder het kopje ‘Zoekverkeer’. Onder ‘Zoekverkeer’ kun je zien met welke zoekwoorden de website scoort in Google. Daarnaast krijg je meer inzicht in interne en externe links naar jouw website en op welke positie de website staat. – Weergeven van sitefouten Bij ‘Google-index’ kun je zien hoeveel pagina’s zijn geïndexeerd door Google en of er fouten zitten op de website. Deze fouten zijn vaak ‘404 fouten’ en ‘pagina niet gevonden’ fouten. Als je ziet dat niet alle pagina’s kunnen worden gevonden door de crawlers van Google, kun je een sitemap verzenden naar Google. De sitemap zorgt ervoor dat de crawlers de pagina’s makkelijker vinden.

Google Webmaster Tools installeren

Om Google Webmaster Tools te installeren heb je, net als voor de andere tools zoals Google Analytics (Link URL 2) en Google AdWords (link URL 16), een Google account nodig. Veel mensen hebben al zo’n account omdat ze al tools gebruiken van Google. Heb je nog geen Google account? Dan kan je deze eenvoudig gratis aanmaken. Als je een Google account hebt ga je naar de website van Google Webmaster Tools. De eerste stap die je hier moet zetten is het toevoegen van je website. Zodra je dit hebt gedaan is het tijd om je website te verifiëren. Dit moet je doen om te laten zien dat jij de eigenaar of beheerder bent van de website. Je kan kiezen uit het toevoegen van een HTML file, HTML tag toevoegen aan je homepage, via Google Analytics, via Google Tag Manager of door je DNS aan te passen. Als je dit hebt gedaan kan je op de verificatie knop klikken. Meestal kan je dan binnen een uur Google Webmaster Tools gebruiken.  Zodra Google Webmaster Tools is geverifieerd kan je gebruik maken van de vele voordelen van de tool. In combinatie met Google Analytics en Google Search Console kan je je website verbeteren waardoor je meer bezoekers trekt en uiteindelijk meer conversies krijgt.  Alles uit Google Webmaster Tools halen en inzetten op online marketing voor jouw website of webshop? Neem dan contact met ons op of vraag direct een gratis website scan aan!

Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?

Alle begrippen op een rij

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z