Domein autoriteit

Domein autoriteit; het blijft een ongrijpbaar fenomeen. Toch blijft de autoriteit van een domein, te verhogen via diverse wegen, een belangrijk onderdeel binnen SEO en specifiek binnen linkbuilding. Met linkbuilding draait het namelijk vooral om deze waarde, want dit geeft de content die je schrijft weer een extra boost. Wanneer je de autoriteit van jouw domein verhoogt, zal je dit namelijk direct merken in de rankings van jouw website. Maar hoe kun je jouw domein autoriteit verhogen om je website een betere waarde te geven? En wat zijn de beste tools om jouw domein autoriteit te checken? We vertellen het je hieronder!

Wat is domein autoriteit?

Domein autoriteit is een waardering die wordt toegekend aan jouw website domein. Specifieker gezegd: de naam van jouw website. Dit wordt aangegeven met een nummer van 1 tot 100. De hoogte van dit cijfer geeft een indicatie van jouw positie is in de zoekmachine. Domein autoriteit is daarbij niet te verwarren met de zogeheten ‘domain authority’, ook wel DA, van SEO-gigant MOZ. Deze autoriteit is een samenvoeging van diverse meetwaardes van Google of andere zoekmachines, bestaande uit inkomende links, domeinleeftijd, content kwaliteit, social shares en nog veel meer onderdelen. Behalve domein autoriteit bestaat er ook nog het fenomeen pagina autoriteit. Dit fenomeen werkt op dezelfde principes als het gehele domein, behalve dat het voor één specifieke pagina geldt. Een domein kun je zien als één organisme, waarbij alle pagina’s door middel van interne links met elkaar verbonden zijn. Verhoog je de autoriteit van een specifieke pagina, zal de autoriteit van jouw domein meestijgen. Dit werkt ook de andere kant op. Wil je meer weten over hoe je jouw domein autoriteit kunt bepalen? Lees dan onze andere pagina over het bepalen van je DA.

domein

Is DR hetzelfde als DA?

Waarschijnlijk heb je zowel DA al DR al een paar keer voorbij horen komen. Maar is dit eigenlijk wel hetzelfde? Moz is tegenwoordig niet meer de enige tool waarmee je de autoriteit van je website kunt meten. Ahrefs is nu namelijk een andere grote naam op dit gebied en berekent jouw website aan de hand van DR (Domain Rating). In zekere zin kun je dus zeggen dat dit hetzelfde is, want beide tools meten de hoeveelheid autoriteit die je website heeft met een getal van 0 tot 100, waarbij hoe dichter bij de 100, hoe meer autoriteit je website heeft.

Echter gaat het nog wat dieper dan dat en is er wel degelijk een verschil tussen de twee meetwaarden. Zoals we hierboven al zeiden, meet MOZ de website aan de hand van inkomende links, content kwaliteit, domeinleeftijd, etc. Ahrefs daarentegen, doet dit heel anders! De DR-waarde die aan jouw website wordt gegeven is namelijk volledig gebaseerd op het linkprofiel van jouw website. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar de waarde van de inkomende links en dus de DR van de website waar je een link van ontvangt.

Hoe kan ik mijn domein autoriteit checken en berekenen?

Als je jouw domein autoriteit wilt checken en berekenen, kan dit aan de hand van diverse tools. Elke tool gebruikt daarbij haar eigen meetwaarden en drukt dit uit in een score. Denk hierbij aan de citation flow en trust flow van Majestic, de DR en UR van Ahrefs of de DA en PA van MOZ. Hieronder vind je een overzicht van alle meetwaarden. Let hierbij wel op: tools als Ahrefs en Majestic drukken domein autoriteit uit op basis van inkomende links. Overige factoren worden niet meegenomen in het checken.

Meetwaarden domein autoriteit

  • Majestic:
    • Citation Flow: drukt het aantal verwijzende links naar een URL uit in een score van 0 tot 100
    • Trust Flow: drukt de betrouwbaarheid van deze verwijzende links uit in een score van 0 tot 100
    • Topic: geeft een beeld van het onderwerp van de pagina op basis van de inkomende links.
  • Ahrefs:
    • UR: Drukt de autoriteit van een pagina uit in een score van 0 tot 100
    • DR: Drukt de autoriteit van een domein uit in een score van 0 tot 100
  • MOZ: 
    • PA: Drukt de autoriteit van een pagina uit in een score van 0 tot 100
    • DA: Drukt de autoriteit van een domein uit in een score van 0 tot 100

autoriteit Ahrefs

Hoe kan ik nu mijn domein autoriteit verhogen?

Misschien wel de belangrijkste vraag van allemaal is hoe je jouw domein autoriteit kunt verhogen. Om dit te kunnen doen, moet je natuurlijk een basis hebben en weten waar domein autoriteit op gebaseerd is. Met bovenstaande informatie kun je nu aan de slag met linkbuilden! Gebruik de tools en analyseer je concurrenten om erachter te komen waar zij hun domein autoriteit vandaan halen. Neem vervolgens contact op met de eigenaar van de website waar zij een link van ontvangen en vraag of jij daar ook op mag komen met een link naar jouw domein.

Tools als Ahrefs hebben een super handige optie genaamd ‘link gap’ waarmee je in één overzicht kunt zien welke links jouw concurrenten wel hebben en jij nog niet om hiermee je domein autoriteit te verhogen. Het enige wat je hoeft te doen is de velden invullen van de concurrenten die je wilt meten en vervolgens jouw domein invullen in het veld van de website die je uit wilt sluiten. Nu krijg je een duidelijk beeld van de waardevolle links die jouw concurrenten hebben en kun je hier contact mee leggen! Het is hierbij wel belangrijk dat je goed kijkt naar de relevantie van de concurrenten die je wilt gebruiken. Als jij in een nichemarkt zit en je kiest een concurrent uit die in een hele overkoepelende markt zit, dan kunnen er links tussen zitten die irrelevant zijn en je linkprofiel dus kunnen benadelen. Zorg er dus voor dat je goed je onderzoek doet en de waarde van iedere link goed nagaat!

Inhoudsopgave

Ontvang je GRATIS website analyse t.w.v. €399,-

Tijdelijk GRATIS

Alle begrippen op een rij

0-9

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J
K
L

M

N

O

P

Q
R

S

T

U

V
W

X
Y
Z