Domein autoriteit

Domein autoriteit: het blijft een ongrijpbaar fenomeen. Toch blijft de autoriteit van een domein, te verhogen via diverse wegen, een belangrijk onderdeel binnen SEO en de linkbuilding. Wanneer je de autoriteit van jouw domein verhoogt, zal je dit direct merken in de rankings van jouw website. Maar hoe bereken/meet je domein autoriteit? En wat zijn de beste tools om jouw domein autoriteit te checken? We vertellen het je hieronder!

Wat is domein autoriteit?

Domein autoriteit is een waardering die wordt toegekend aan jouw website domein. Specifieker gezegd: de naam van jouw website. Dit wordt aangegeven met een nummer van 1 tot 100. De hoogte van dit cijfer geeft een indicatie van jouw positie is in de zoekmachine. Domein autoriteit is daarbij niet te verwarren met de zogeheten ‘domain authority’, ook wel DA, van SEO-gigant Moz. Deze autoriteit is een samenvoeging van diverse meetwaardes van Google of andere zoekmachines, bestaande uit inkomende links, domeinleeftijd, content kwaliteit, social shares en nog veel meer onderdelen. Behalve domein autoriteit bestaat er ook nog het fenomeen pagina autoriteit. Dit fenomeen werkt op dezelfde principes als het gehele domein, behalve dat het voor één specifieke pagina geldt. Een domein kun je zien als één organisme, waarbij alle pagina’s door middel van interne links met elkaar verbonden zijn. Verhoog je de autoriteit van een specifieke pagina, zal de autoriteit van jouw domein meestijgen. Dit werkt ook de andere kant op. Wil je meer weten over hoe je jouw domein autoriteit kunt bepalen? Lees dan onze andere pagina over het bepalen van je DA.

domein

Ontvang je GRATIS website analyse t.w.v. €399,-

Tijdelijk GRATIS

Hoe meet of bereken ik mijn domein autoriteit?

Als je jouw domein autoriteit wilt meten of berekenen, kan dit aan de hand van diverse tools. Elke tool gebruikt daarbij haar eigen meetwaarden en drukt dit uit in een score. Denk hierbij aan de citation flow en trust flow van Majestic, de PA en DA van Ahrefs, of de DA en PA van MOZ. Hieronder vind je een overzicht van alle meetwaarden, inclusief afbeeldingen uit de praktijk. Let hierbij wel op: al deze tools drukken domein autoriteit uit op basis van inkomende links. Overige factoren (zie hieronder) worden niet meegenomen in het checken. Meetwaarden domein autoriteit:

 • Majestic:
  • Citation Flow: drukt het aantal verwijzende links naar een URL uit in een score van 0 tot 100
  • Trust Flow: drukt de betrouwbaarheid van deze verwijzende links uit in een score van 0 tot 100
  • Topic: geeft een beeld van het onderwerp van de pagina op basis van de inkomende links.
 • Ahrefs:
  • PA: Drukt de autoriteit van een pagina uit in een score van 0 tot 100
  • DA: Drukt de autoriteit van een domein uit in een score van 0 tot 100
 • MOZ: 
  • PA: Drukt de autoriteit van een pagina uit in een score van 0 tot 100
  • DA: Drukt de autoriteit van een domein uit in een score van 0 tot 100

autoriteit Ahrefs

Online Marketing Consultant - Sasha Yazdi

Sasha

Directeur en SEO Strateeg

Alle begrippen op een rij

0-9

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J
K
L

M

N

O

P

Q
R

S

T

U

V
W

X
Y
Z