Noindex

Noindex blijft een belangrijk fenomeen binnen SEO. Noindex links en noindex pagina’s spelen nog steeds een grote rol binnen linkbuilding, het bouwen van autoriteit en SEO in het algemeen. Wat zijn noindex links? Hoe zet ik noindex links in voor SEO? En welke noindex checkers zijn er? Je leest het hieronder! 

Wat zijn noindex links?

Noindex is een HTML-attribuut, waarmee je webcrawlers aangeeft dat de pagina in kwestie niet geïndexeerd mag worden in zoekmachines. Weliswaar heeft de pagina een functie, maar deze mag niet geïndexeerd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een inlogpagina op jouw website, of een specifiek PDF-bestand dat alleen voor bezoekers bestemd is. 

Hoe zet ik noindex links in voor SEO? 

Er is geen actieve manier om noindex links voor SEO in te zetten. Je geeft door middel van dit HTML-attribuut simpelweg aan dat je niet wilt dat de zoekmachine de pagina indexeert, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de dofollow of doindex. Dit kun je onder andere doen via jouw robots.txt-bestand. Ook op WordPress kun je per pagina aangeven of je deze wilt laten indexeren of niet. Eerst download je de plug-in Yoast. Hierna ga je naar ‘geavanceerd’, waarna je bij ‘sta zoekmachines toe om deze Pagina te tonen in zoekresultaten?’ op nee drukt.

noindex

Via bovengenoemde manier zet je een pagina op noindex door middel van de meta robots. Toch zijn er nog 2 andere manieren om een pagina op noindex te zetten:

  • Via disallow in robots.txt
  • Via een canonical naar een andere URL

Noindex checkers

Wil je controleren of een pagina op noindex staat of niet, kun je allereerst via de broncode gaan kijken. Je drukt op een willekeurige pagina op een website op jouw rechter muisknop, waarna je op ‘inspecteren’ drukt. Vervolgens doe je CTRL + F en type je hier ‘noindex’ in. Op deze manier kun je vanzelf achterhalen of een pagina op noindex staat of niet. Ook zijn er natuurlijk diverse noindex checkers. We hebben er enkele voor je op een rij gezet: