Majestic SEO

Majestic SEO is de linkbuilding tool om te gebruiken bij het bouwen van autoriteit. Met deze tool heb je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een succesvolle linkbuildingstrategie. Hoe werkt Majestic SEO? Wat kun je er allemaal mee? En wat zijn eventuele alternatieven voor deze tool? Je leest het hieronder!

Auteur Ali

Geschreven door:

Ali Demir

Leestijd: 3 min

Wat is Majestic SEO?

Majestic SEO is een zeer handige linkbuilding tool. Het is een tool die heel het internet onderzoekt én in kaart brengt. Op dit moment hebben ze zelfs een van de grootste, zo niet de grootste, linkdatabase ter wereld. Majestic SEO is voor SEO-professionals en ondernemers die zichzelf willen bezighouden met linkbuilding en het bouwen van autoriteit. De mogelijkheden van Majestic SEO zijn zeer divers. Een unieke eigenschap is dat Majestic SEO uitermate geschikt is om de betrouwbaarheid te controleren. Ze hebben namelijk een eigen manier om ’trusted websites’ via hun website trust check na te gaan. Hierdoor is deze tool in staat om niet alleen de trust flow te achterhalen, maar ook de topic flow. De topics zijn branches waarmee een backlink geassocieerd wordt. Je kan hierdoor heel gemakkelijk de oorsprong van de autoriteit opsporen en vergelijken of dat met het onderwerp van jouw eigen website van doen heeft.

Wat is Majestic niet? Majestic is echt puur en alleen gericht op linkbuilding. Het is dus geen alles-in-één oplossing zoals Moz, Semrush en Ahrefs dat wel zijn. Het houdt geen zoekwoordposities bij en je kan er moeizaam een zoekwoordonderzoek mee doen. Wat Majestic SEO onderscheidt van de rest is de enorme database en de wijze waarop ze betrouwbare, ’trusted’, websites beoordelen en er een topic aan koppelen.

Wat kan ik met Majestic SEO?

Zoals gezegd zijn de mogelijkheden van Majestic SEO zeer divers. Je gooit een willekeurige URL in de zoekbalk, waarna de tool je alles laat zien wat je moet weten op het gebied van linkbuilding. Denk hierbij onder andere aan linkwaarde, anchorteksten, (potentiële) links, de verhouding tussen follow en nofollow en nog veel meer. Te veel om in één alinea te verwerken, dus we hebben de belangrijkste punten hieronder voor je benoemd!

majestic SEO

Citation flow en trust flow

Het eerste onderdeel wat je moet wetten van Majestic SEO, heeft betrekking op de waardes van links. Tools als Moz en Ahrefs geven alleen een absolute waarde aan links. Tegenwoordig vraagt het echter niet alleen om een absolute waarde (lees: linkjuice*), maar ook om relatieve waarde.

*Wat is linkjuice Linkjuice staat voor de waarde die een webpagina overgeeft aan een andere webpagina door middel van een link. Je kunt linkjuice ook linkkracht of linkwaarde noemen.

Majestic SEO hanteert daarom twee meetwaarden: citation flow en trust flow. Citation flow zegt iets over de linkjuice die een pagina krijgt (absoluut), terwijl de trust flow juist iets zegt over de betrouwbaarheid van deze linkjuice (relatief).

De trust flow geeft dus de betrouwbaarheid van een website aan gebaseerd op de kwaliteit van de pagina’s die naar jouw pagina linken. Hoe betrouwbaarder de pagina die naar jou linkt, hoe hoger de trust flow. Het is dan ook belangrijk om niet alleen te kijken naar de hoogte van beide metrics, maar ook naar hoe ze in verhouding tot elkaar staan.

Bestrijden van toxische links

Je kan hierdoor snel inzien dat Majestic geschikt is om potentieel toxische links te herkennen. Je zal het daarbij niet als een alleenstaande metriek moeten beschouwen, maar in combinatie met de citation flow. De citation flow geeft aan hoeveel links er naar een backlink verwijzen. Een beetje zoals Ahrefs dat ook doet, maar in tegenstelling tot die tool kan je dat naast de trust flow neerliggen en zien hoe groot het verschil tussen de twee is. Als de trust flow de helft of minder is van de citation flow dan heb je grote kans dat het een toxic link is. Uiteraard moet je voorzichtig zijn met zo’n conclusie, omdat de Majestic SEO tool niet kijkt naar andere factoren zoals bijvoorbeeld hoeveel mensen die pagina bezoeken of dat er veel conversies plaatsvinden. Desalniettemin kan het net dat steuntje in de rug geven bij het maken van een conclusie. Verder helpt het kijken naar de topics ook om erachter te komen of een link van slechte kwaliteit is.

seo

Topics

Linkbuilding bestaat niet puur uit waarde, maar ook uit relevantie. Als een van de weinige linkbuilding tools geeft Majestic SEO je ook een indicatie hoe een zoekmachine de URL ziet. Ze drukken dit uit door middel van topics. In de afbeelding hierboven zie je een aantal zogeheten ‘topics’. Deze topics zorgen dat je niet alleen hoeft te letten op waarde, maar ook kunt beoordelen op relevantie.

De topic flow geeft aan wat de oorspronkelijke branche is geweest waar de autoriteit vandaan komt. Dus het is goed mogelijk dat je in het topicprofiel een breed scala aan branches terugziet. De topics zijn hierbij gerangschikt op kracht. Als een bijzonder autoritaire website met een bepaald onderwerp naar een pagina linkt en een andere website met een lagere autoriteit en totaal verschillend onderwerp daar ook naar verwijst zal de topic van de meer autoritaire site de overhand nemen. Dat is ook logisch als je bedenkt dat zoekmachines een website met een hogere autoriteit simpelweg meer zeggenschap geven. Je krijgt hierdoor een goed beeld of het linkprofiel van de backlink die je wilt gebruiken een te dominante topic uit een andere branche heeft ook al lijkt de site qua uiterlijk en content geschikt voor linkbuilding.

Anchortekstprofielen in kaart brengen

Een belangrijk onderdeel van linkbuilding is het anchortekstprofiel van jouw website. Het kan zo zijn dat er duizenden links naar jouw website verwijzen. Het is geen doen om dit handmatig bij te houden. Majestic gooit alle anchorteksten van links op een hoop en drukt dit uit in een wordcloud. Als een anchortekst vaker wordt gebruikt, komt deze groter terug. Je ziet een voorbeeld hieronder!

linkbuilding

Uitgebreid technisch inzicht in backlinks

Buiten al de hierboven genoemde nuttige eigenschappen van Majestic SEO laat deze tool je verder niet in de steek als het gaat om dieper inzicht in de technische aspecten van backlinks te verkrijgen. Zo kan je naast het onderscheid tussen linkende URL’s en domeinen ook nog een laag dieper naar de linkbuilding kijken. Zo kan je zelfs inzien of de domeinen op één en dezelfde server staan door ook de refererende IP-adressen en subnetten onder de loep te nemen. Als je dus vermoedt dat je te maken hebt linkfarms waarbij vele diverse domeinen allemaal op één plek gehost worden dan kan je dat makkelijk terugzien door de absolute aantallen van domeinen te vergelijken met die van de IP’s.

En verder zijn de percentages dofollows en nofollows in te zien, maar ook het type link zoals tekstlinks of afbeeldingen. Dat soort technische details maken het makkelijker om patronen te herkennen en is het eenvoudiger om te checken wat de betrouwbaarheid van backlinks is.

Concurrenten bekijken

Het grootste voordeel van Majestic SEO is dat je bovengenoemde opties niet alleen voor jezelf kunt doen, maar voor iedere willekeurige concurrent. Hierdoor kun je het volledige linkbuildingprofiel van iedere concurrent in kaart brengen. Daarbij kun je via de optie backlinks in één keer alle links zien die naar jouw concurrent verwijzen. Met één druk op de knop kun je al deze links (inclusief alle relevante waardes) bovendien exporteren naar een CSV-bestand.

tool

Bulk backlink check

Bij een gedegen concurrentieanalyse bekijk je niet één concurrent, maar bekijk je er tientallen. Je probeert overeenkomstige factoren te ontdekken en te bekijken wie wat goed doet en waarom. Bij linkbuilding komen veel gegevens kijken. Het is dan ook niet handig om dit per stuk te doen. Hiervoor biedt Majestic SEO uitkomst: de bulk backlink analyser. Via deze optie kun je in één keer het linkbuildingprofiel van maximaal 400 URL’s in kaart brengen. Beter goed gejat dan slecht bedacht!

majestic seo

Majestic SEO alternatieven

Binnen SEO en linkbuilding heb je veel tools nodig. De kosten hiervan kunnen flink oplopen. We snappen dan ook dat je keuzes moet maken wanneer het gaat om het aanschaffen van tools. Hierom hebben we enkele alternatieven inclusief korte beschrijving voor je in kaart gebracht:

 • Ahrefs: biedt vergelijkbare opties, met als toevoeging on-page analyse.
 • MOZ: biedt vergelijkbare opties, maar heeft de slag met Ahrefs en Majestic SEO de laatste jaren een beetje verloren.
 • SEMRush: biedt alles wat je moet weten op het gebied van SEO, maar is minder uitgebreid op het gebied van linkbuilding.

1. Hoe werkt de Trust Flow en Citation Flow?

Trust Flow en Citation Flow zijn twee belangrijke metrieken die Majestic SEO gebruikt om de kwaliteit en kwantiteit van backlinks te beoordelen. Trust Flow meet de kwaliteit van de inkomende links, terwijl Citation Flow de kwantiteit van de inkomende links beoordeelt.

Trust Flow meet de kwaliteit van backlinks.
Citation Flow meet de kwantiteit van backlinks.
Samen geven deze metrieken inzicht in de algehele waarde van een linkprofiel.

2. Hoe kan ik mijn concurrenten analyseren met Majestic SEO?

Met Majestic SEO kunt u uw concurrenten analyseren door hun backlink-profiel en bijbehorende metrieken te bestuderen. Dit helpt u te begrijpen hoe uw concurrenten presteren op het gebied van SEO en stelt u in staat om uw eigen strategieën dienovereenkomstig aan te passen.

Analyseer het backlink-profiel van uw concurrenten.
Bestudeer de Trust Flow en Citation Flow van uw concurrenten.
Pas uw eigen SEO-strategieën aan op basis van de verkregen inzichten.

3. Wat zijn de belangrijkste functies van Majestic SEO?

Majestic SEO biedt een breed scala aan functies die u helpen uw linkprofiel en dat van uw concurrenten te analyseren en te optimaliseren. Enkele van de belangrijkste functies zijn het analyseren van backlinks, het bestuderen van Trust Flow en Citation Flow, het visualiseren van linknetwerken en het genereren van gedetailleerde rapporten.

Analyseren van backlinks voor optimalisatie en concurrentieanalyse.
Bestuderen van Trust Flow en Citation Flow voor kwaliteits- en kwantiteitsbeoordeling.
Visualiseren van linknetwerken en genereren van gedetailleerde rapporten.

4. Hoe kan ik Majestic SEO gebruiken om mijn linkbuilding-strategie te verbeteren?

Majestic SEO kan u helpen bij het identificeren van kansen voor linkbuilding door inzicht te geven in de backlinks van uw concurrenten en de kwaliteit van deze links. U kunt deze informatie gebruiken om uw eigen linkbuilding-strategie te verfijnen en te focussen op het verkrijgen van hoogwaardige backlinks die uw Trust Flow verhogen en uw zoekmachinerankings verbeteren.

Identificeer linkbuilding-kansen door het analyserse van concurrenten.

Gebruik de inzichten om uw eigen linkbuilding-strategie te verfijnen.
Focus op het verkrijgen van hoogwaardige backlinks om uw Trust Flow en zoekmachinerankings te verbeteren.

5. Hoe kan ik mijn Majestic SEO-account instellen en aan de slag gaan?

Het instellen van uw Majestic SEO-account is eenvoudig en snel. Volg deze stappen om aan de slag te gaan met het analyseren en optimaliseren van uw linkprofiel:

 • Ga naar de Majestic SEO-website en registreer een account.
 • Kies het abonnement dat het beste bij uw behoeften past.
 • Voeg uw website en concurrenten toe voor analyse.
 • Registreer een account op de Majestic SEO-website.
 • Kies een geschikt abonnement.
 • Voeg uw website en concurrenten toe om te beginnen met analyseren.

6. Zijn er verschillende abonnementen beschikbaar voor Majestic SEO?

Ja, Majestic SEO biedt verschillende abonnementen om aan de uiteenlopende behoeften van gebruikers te voldoen. De abonnementen variëren in prijs en functies, zodat u kunt kiezen wat het beste bij uw behoeften en budget past.

 • Majestic SEO heeft verschillende abonnementen beschikbaar.
 • Abonnementen variëren in prijs en functies.
 • Kies het abonnement dat het beste bij uw behoeften en budget past.

7. Hoe betrouwbaar zijn de gegevens die Majestic SEO biedt?

Majestic SEO is een gerenommeerde en betrouwbare SEO-tool die bekend staat om de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de aangeboden gegevens. Ze hebben een uitgebreide linkdatabase en investeren voortdurend in de ontwikkeling van geavanceerde technologieën om de meest nauwkeurige en bruikbare informatie te leveren.

 • Majestic SEO is een gerenommeerde en betrouwbare tool.
 • Ze hebben een uitgebreide linkdatabase.
 • Ze investeren in geavanceerde technologieën voor nauwkeurige en bruikbare informatie.

Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?

Alle begrippen op een rij

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z