Majestic SEO

Majestic SEO is de linkbuilding tool om te gebruiken bij het bouwen van autoriteit. Met deze tool heb je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een succesvolle linkbuildingstrategie. Hoe werkt Majestic? Wat kun je er allemaal mee? En wat zijn eventuele alternatieven voor deze tool? Je leest het hieronder!

Wat is Majestic?

Majestic SEO is een zeer handige linkbuilding tool. Het is een tool die heel het internet onderzoekt én in kaart brengt. Op dit moment hebben ze zelfs een van de grootste, zo niet de grootste, linkdatabase ter wereld. Majestic SEO is voor SEO-professionals en ondernemers die zichzelf willen bezighouden met linkbuilding en het bouwen van autoriteit. De mogelijkheden van Majestic SEO zijn zeer divers. Hieronder lees je meer over de tool!

Wat kan ik met Majestic?

Zoals gezegd zijn de mogelijkheden van Majestic zeer divers. Je gooit een willekeurige URL in de zoekbalk, waarna de tool je alles laat zien wat je moet weten op het gebied van linkbuilding. Denk hierbij onder andere aan linkwaarde, anchorteksten, (potentiële) links, de verhouding tussen follow en nofollow en nog veel meer. Te veel om in één alinea te verwerken, dus we hebben de belangrijkste punten hieronder voor je benoemd!

majestic

Citation flow en trust flow

Het eerste onderdeel wat je moet wetten van Majestic SEO, heeft betrekking op de waardes van links. Tools als Moz en Ahrefs geven alleen een absolute waarde aan links. Tegenwoordig vraagt het echter niet alleen om een absolute waarde (lees: linkjuice*), maar ook om relatieve waarde. Majestic SEO hanteert daarom twee meetwaarden: citation flow en trust flow. Citation flow zegt iets over de linkjuice die een pagina krijgt (absoluut), terwijl de trust flow juist iets zegt over de betrouwbaarheid van deze linkjuice (relatief). *Wat is linkjuice Linkjuice staat voor de waarde die een webpagina overgeeft aan een andere webpagina door middel van een link. Je kunt linkjuice ook linkkracht of linkwaarde noemen. De trust flow geeft dus de betrouwbaarheid van een website aan gebaseerd op de kwaliteit van de pagina’s die naar jouw pagina linken. Hoe betrouwbaarder de pagina die naar jou linkt, hoe hoger de trust flow. Het is dan ook belangrijk om niet alleen te kijken naar de hoogte van beide metrics, maar ook naar hoe ze in verhouding tot elkaar staan.

seo

Topics

Linkbuilding bestaat niet puur uit waarde, maar ook uit relevantie. Als een van de weinige linkbuilding tools geeft Majestic je ook een indicatie hoe een zoekmachine de URL ziet. Ze drukken dit uit door middel van topics. In de afbeelding hierboven zie je een aantal zogeheten ‘topics’. Deze topics zorgen dat je niet alleen hoeft te letten op waarde, maar ook kunt beoordelen op relevantie.

Anchortekstprofielen in kaart brengen

Een belangrijk onderdeel van linkbuilding is het anchortekstprofiel van jouw website. Het kan zo zijn dat er duizenden links naar jouw website verwijzen. Het is geen doen om dit handmatig bij te houden. Majestic gooit alle anchorteksten van links op een hoop en drukt dit uit in een wordcloud. Als een anchortekst vaker wordt gebruikt, komt deze groter terug. Je ziet een voorbeeld hieronder!

linkbuilding

Concurrenten bekijken

Het grootste voordeel van Majestic is dat je bovengenoemde opties niet alleen voor jezelf kunt doen, maar voor iedere willekeurige concurrent. Hierdoor kun je het volledige linkbuildingprofiel van iedere concurrent in kaart brengen. Daarbij kun je via de optie backlinks in één keer alle links zien die naar jouw concurrent verwijzen. Met één druk op de knop kun je al deze links (inclusief alle relevante waardes) bovendien exporteren naar een CSV-bestand.

tool

Bulk backlink check

Bij een gedegen concurrentieanalyse bekijk je niet één concurrent, maar bekijk je er tientallen. Je probeert overeenkomstige factoren te ontdekken en te bekijken wie wat goed doet en waarom. Bij linkbuilding komen veel gegevens kijken. Het is dan ook niet handig om dit per stuk te doen. Hiervoor biedt Majestic uitkomst: de bulk backlink analyser. Via deze optie kun je in één keer het linkbuildingprofiel van maximaal 400 URL’s in kaart brengen. Beter goed gejat dan slecht bedacht!

majestic seo

Majestic alternatieven

Binnen SEO en linkbuilding heb je veel tools nodig. De kosten hiervan kunnen flink oplopen. We snappen dan ook dat je keuzes moet maken wanneer het gaat om het aanschaffen van tools. Hierom hebben we enkele alternatieven inclusief korte beschrijving voor je in kaart gebracht:

  • Ahrefs: biedt vergelijkbare opties, met als toevoeging on-page analyse.
  • MOZ: biedt vergelijkbare opties, maar heeft de slag met Ahrefs en Majestic de laatste jaren een beetje verloren.
  • SEMRush: biedt alles wat je moet weten op het gebied van SEO, maar is minder uitgebreid op het gebied van linkbuilding.