Wat is een slug in Wordpress?

Home | Begrippenlijst | | Wat is een slug in Wordpress?

Als je net WordPress begint te gebruiken kom je veel dingen tegen waar je waarschijnlijk nog nooit van heeft gehoord. Hier valt een slug ook onder. Veel mensen vragen zich dan ook af: ‘Wat is een slug?’. Een slug komt terug bij elk artikel in WordPress. Een slug is een onderdeel van de URL. Het is het gebruikersvriendelijke deel dat wordt geplaatst na het hoofddomein. Een slug zorgt voor een SEO vriendelijke URL en het identificeert een individuele pagina.

Video afspelen over Wat zijn zoekwoorden thumbnail

Waaruit bestaat een slug?

WordPress maakt de slug automatisch aan de hand van de titel van een artikel of pagina. Bij het maken van een slug gebruikt WordPress de volgende regels:

  • Er worden alleen maar kleine letters gebruikt
  • Spaties worden vervangen door een koppelstreepje
  • Er komen geen speciale karakters voor in een slug

De automatische gegenereerde slug van WordPress is altijd aan te passen door er dubbel op te klikken of door op ‘bewerken’ te drukken.

Ontvang je GRATIS website analyse t.w.v. €399,-

Tijdelijk GRATIS

Waarvoor worden slugs aangemaakt?

Slugs worden aangemaakt voor alle nieuwe pagina’s of artikelen. Als je met categorieën of tags werkt worden er ook slugs gemaakt. Bij alle slugs gelden de regels die hierboven staan geformuleerd. Daarbij hebben slugs ook invloed op de posities in zoekmachines. Indien je er zeker van wilt zijn dat jouw website de juiste slugs gebruikt kan je het beste jouw SEO uitbesteden. Voor Google is het belangrijk dat je korte en gebruiksvriendelijke URL’s gebruikt. Daarom is het soms verstandig om de automatische slug van WordPress aan te passen door er keywords in te verwerken of om onnodige woorden eruit te halen. Met nettere, kortere URL’s zorgt u er indirect voor dat u hoog in Google komt te staan. Het is daarmee een wezenlijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie.

Slug aanpassen na publicatie artikel

Je zou de slug in Wordpress aan kunnen passen na het publiceren van een artikel of pagina. Dit is alleen niet verstandig om te doen omdat alle links naar de oude URL dan niet meer zullen werken. Je kan dit natuurlijk oplossen door middel van een 301 redirect en de oude link te laten doorverwijzen naar de nieuwe maar het is niet de bedoeling dat je dit bij alles gaat doen alleen om het mooier te maken. Probeer een slug alleen aan te passen als het echt nodig is en zorg dan voor een 301 redirect. Dit zorgt ervoor dat jouw bezoekers op de juiste pagina terecht komen. Wil je weten hoe jouw website ervoor staat met de slugs en andere onderdelen van SEO? Doe dan de gratis SEO check!

Online Marketing Consultant - Sasha Yazdi

Sasha

Directeur en SEO Strateeg

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.