Wat is een landingspagina?

Een landingspagina is een specifieke webpagina waar bezoekers op ‘landen’ na het klikken op een advertentie, link of zoekresultaat. Het doel van een landingspagina is om bezoekers te verleiden tot het uitvoeren van een bepaalde actie, zoals het kopen van een product, inschrijven voor een nieuwsbrief of het downloaden van een e-boek. Landingspagina’s zijn een essentieel onderdeel van online marketing en zijn bedoeld om conversies te verhogen en de effectiviteit van advertentiecampagnes te verbeteren.

Het belang van landingspagina’s

 • Verhoogde conversies

Landingspagina’s zijn ontworpen om bezoekers te veranderen in klanten. Door een duidelijke call-to-action (CTA) en een aantrekkelijke aanbieding te presenteren, verhogen landingspagina’s de kans op conversies.

 • Betere targeting

Landingspagina’s zijn gericht op specifieke doelgroepen en bieden relevante informatie voor die doelgroep. Dit zorgt voor een betere gebruikerservaring en verhoogt de kans dat bezoekers de gewenste actie uitvoeren.

Kenmerken van effectieve landingspagina’s

 • Aantrekkelijk ontwerp

Een goed ontworpen landingspagina trekt de aandacht van bezoekers en leidt hen naar de gewenste actie. Het ontwerp moet visueel aantrekkelijk zijn, zonder afleidingen die de aandacht van de bezoeker kunnen afleiden.

 • Duidelijke call-to-action

Een effectieve landingspagina bevat een duidelijke en opvallende CTA, die bezoekers aanspoort om actie te ondernemen. De CTA moet opvallen en eenvoudig te begrijpen zijn.

 • Aansprekende kop

De kop van een landingspagina moet de aandacht van bezoekers trekken en hen overtuigen om verder te lezen. Het moet een duidelijke boodschap overbrengen en de waarde van het aanbod benadrukken.

 • Overtuigende inhoud

De tekst op een landingspagina moet beknopt en overtuigend zijn. Het is belangrijk om de voordelen van het aanbod uit te leggen en eventuele bezwaren van bezoekers weg te nemen.

 • Responsief en snel laden

Een goede landingspagina moet snel laden en goed werken op verschillende apparaten en schermgroottes. Bezoekers zullen snel wegklikken als de pagina traag laadt of niet goed wordt weergegeven op hun apparaat.

Soorten landingspagina’s

 • Click-through landingspagina’s

Click-through landingspagina’s zijn bedoeld om bezoekers door te sturen naar een andere pagina, zoals een productpagina of een winkelwagen. Ze bevatten meestal een korte beschrijving van het aanbod en een duidelijke CTA die bezoekers aanspoort om verder te klikken.

 • Lead generation landingspagina’s

Lead generation landingspagina’s zijn ontworpen om contactgegevens van bezoekers te verzamelen, zoals e-mailadressen, telefoonnummers of andere informatie. Deze pagina’s bieden meestal een gratis aanbod, zoals een e-boek of kortingscode, in ruil voor de contactgegevens van de bezoeker.

Het bouwen van een landingspagina

 • Kies een ontwerp

Bij het bouwen van een landingspagina is het belangrijk om een ontwerp te kiezen dat past bij de doelgroep en het aanbod. Gebruik aantrekkelijke afbeeldingen en kleuren die de aandacht trekken en passen bij de huisstijl van het merk.

 • Schrijf aantrekkelijke teksten

Een goede landingspagina heeft sterke teksten die bezoekers overtuigen om actie te ondernemen. Schrijf duidelijke en beknopte teksten die de voordelen van het aanbod benadrukken en eventuele bezwaren wegnemen.

 • Optimaliseer voor SEO

Zorg ervoor dat de landingspagina geoptimaliseerd is voor zoekmachines door relevante zoekwoorden op te nemen en een duidelijke paginatitel en meta-omschrijving te schrijven. Dit helpt om meer verkeer naar de pagina te leiden en de kans op conversies te vergroten.

A/B-testen en analyseren van resultaten

Test verschillende versies van een landingspagina om te bepalen welke elementen het meest effectief zijn in het verhogen van conversies. Analyseer de resultaten om inzicht te krijgen in het gedrag van bezoekers en optimaliseer de landingspagina op basis van deze gegevens.

Veelvoorkomende fouten bij landingspagina’s

Enkele veelvoorkomende fouten bij landingspagina’s zijn het ontbreken van een duidelijke CTA, te veel tekst, slechte mobiele ervaring en niet-geoptimaliseerde afbeeldingen. Door deze fouten te vermijden, verhoog je de kans op succesvolle conversies op je landingspagina.

Conclusie

Landingspagina’s zijn een belangrijk onderdeel van online marketing. Ze helpen bij het verhogen van conversies en het verbeteren van de effectiviteit van advertentiecampagnes. Een effectieve landingspagina heeft een aantrekkelijk ontwerp, duidelijke call-to-action, aansprekende kop en overtuigende inhoud. Vergeet niet om je landingspagina’s te optimaliseren voor SEO en regelmatig A/B-testen uit te voeren om de beste resultaten te behalen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

 1. Wat is het doel van een landingspagina?

Het doel van een landingspagina is om bezoekers te verleiden tot het uitvoeren van een bepaalde actie, zoals het kopen van een product, inschrijven voor een nieuwsbrief of het downloaden van een e-boek.

 1. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een effectieve landingspagina?

Een effectieve landingspagina heeft een aantrekkelijk ontwerp, duidelijke call-to-action, aansprekende kop, overtuigende inhoud en laadt snel op verschillende apparaten.

 1. Wat is het verschil tussen click-through en lead generation landingspagina’s?

Click-through landingspagina’s zijn bedoeld om bezoekers door te sturen naar een andere pagina, terwijl lead generation landingspagina’s ontworpen zijn om contactgegevens van bezoekers te verzamelen.

 1. Hoe kan ik mijn landingspagina optimaliseren voor zoekmachines (SEO)?

Zorg ervoor dat de landingspagina geoptimaliseerd is voor zoekmachines door relevante zoekwoorden op te nemen en een duidelijke paginatitel en meta-omschrijving te schrijven.

 1. Wat is A/B-testen en waarom is het belangrijk voor landingspagina’s?

A/B-testen is het proces van het vergelijken van twee of meer versies van een landingspagina om te bepalen welke elementen het meest effectief zijn in het verhogen van conversies. Dit helpt om de landingspagina te optimaliseren op basis van de voorkeuren en het gedrag van bezoekers.

Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?

Alle begrippen op een rij

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z