Wat zijn breadcrumbs?

Breadcrumbs zijn de navigatie links die je vaak bovenaan een pagina kunt zien. Aan de hand van deze links weet je precies waar jij je bevindt op de website. Daarnaast kun je met de broodkruimels ook makkelijk terug klikken naar een bovenliggende categorie op de website.

Auteur Ali

Geschreven door:

Ali Demir

Leestijd: 3 min

Waarom worden het breadcrumbs genoemd?

Breadcrumbs is in het Nederlands broodkruimels. Een gekke naam zou je denken, voor een technisch aspect van een website. Echter is het wel degelijk ergens van afgeleid, namelijk uit het sprookje Hans & Grietje. Om de weg terug naar huis te kunnen vinden in het sprookje, laten zij een spoor van broodkruimels achter. Met breadcrumbs kun je op een website precies hetzelfde doen. Afhankelijk van de soort breadcrumbs die worden gebruikt, kun je makkelijk terugklikken naar de bovenliggende categorieën. Stel dat je in een webshop je op een pagina van broeken voor heren bevindt, en je wilt terug naar de algemene categorie voor heren kleding, dan kun je hier makkelijk via de broodkruimels naar navigeren!

Verschillende soorten breadcrumbs

Als je een broodkruimelpad zo ziet zou je denken dat het redelijk simpel en allemaal hetzelfde is. Echter zijn er drie verschillende vormen van breadcrumbs. Allemaal kunnen ze ingezet worden om het de bezoeker makkelijk te maken (terug) te navigeren door jouw website of webshop. Hieronder de verschillende soorten met voor ieder een voorbeeld

 • Hiërarchisch broodkruimelpad: Aan de hand van dit pad kun je de sitestructuur duidelijk zien. Je ziet in een overzicht wat die hiërarchie tussen de pagina’s is.
  • Voorbeeld: Home > begrippenlijst > algemeen > wat zijn breadcrumbs
 • History based: Deze vorm van breadcrumbs laat zien wat jij aan hebt geklikt om op de pagina te komen waar je op dat moment bent. Het laat eigenlijk dus letterlijk je geschiedenis zien. Zo kun je ook je pad weer makkelijk terug volgen.
  • Voorbeeld: wat zijn breadcrumbs > linkbuilding > SEO > SEO uitbesteden
 • Attribute based: Deze soort breadcrumbs is een soort mix van het hiërarchische broodkruimelpad en de history based broodkruimels. Ze worden voornamelijk in webshops toegepast. Je kan de hiërarchie van de webshop zien, maar ook wat je exact hebt aangeklikt. Er zijn namelijk vaak verschillende opties op webshops, zoals maten, kleuren, merken, etc.
  • Stel dat je op een webshop als Zalando komt. Dan zou je een voorbeeld als dit tegen kunnen komen: heren > T-shirts > Nike > maat L > wit

Waar staan breadcrumbs op een website en hoe ziet het eruit?

Het broodkruimelpad vind je meestal bovenaan de pagina. Per site verschilt het echter. Sommigen plaatsen de breadcrumbs net onder het menu. Anderen hebben een mooie banner waar de inleiding in verwerkt is en daaronder dan de broodkruimels geplaatst. In sommige gevallen kiest men er ook nog wel eens voor om ze helemaal onderaan de pagina bij de footer te plaatsen. Het is dus echt bij iedereen anders. Je kan er zelfs voor kiezen de broodkruimels onzichtbaar te maken.

Je kan het pad vaak herkennen aan verschillende links die achter elkaar staan met het teken ‘>’ ertussen. Echter is dit ook niet altijd hetzelfde. Wat je namelijk bijvoorbeeld ook vaak ziet is het teken ‘/’ tussen de verschillende links.

Wat zijn de voordelen van breadcrumbs voor SEO?

Voornamelijk voor de gebruiksvriendelijkheid en SEO zijn breadcrumbs waardevol. Je bezoekers kunnen makkelijk doorklikken en navigeren door je website. Maar los daarvan heeft het ook verschillende positieve kanten voor je SEO:

 • Crawlers van zoekmachines kunnen makkelijk door je website navigeren. Aan de hand van de breadcrumbs kunnen de crawlers gelijk de hiërarchie herkennen tussen de pagina’s en zijn al deze pagina’s ook makkelijk te bereiken.
 • Autoriteit doorgeven aan de hand van interne links. Breadcrumbs verwijzen vaak naar een bovenliggende pagina. Dit is meteen een interne link die de autoriteit tussen de pagina’s door kan geven.
 • Bezoekers hebben een duidelijk overzicht. Google heeft gebruiksvriendelijkheid ontzettend hoog in het vaandel staan. Broodkruimels dragen hier enorm aan bij. Wanneer een bezoeker twee categorieën of pagina’s terug verwezen wil worden, kan diegene dit makkelijk doen via het broodkruimelpad.
 • Google waardeert je website meer. Niet alleen omdat je de mogelijkheid biedt om makkelijk door te klikken, maar ook omdat er daadwerkelijk doorgeklikt wordt. Dit zorgt daarnaast ook voor een langere sessieduur, wat alleen maar voor pluspunten zorgt voor jouw website. Zo kan het je dus zelfs helpen om hoog te komen in de organische zoekresultaten!

Hoe kun je breadcrumbs op je website implementeren?

Als je wil profiteren van de voordelen van breadcrumbs kun je dit met een Wordpress website makkelijk toevoegen met Rank Math of Yoast. Rank Math legt het makkelijk uit via dit artikel, en Yoast legt het hier uitgebreid uit. Heb je zelf niet zo veel kennis en ervaring met de techniek van je website? Dan kun je altijd het beste een techneut inschakelen. Diegene weet precies hoe hij dit netjes en zoals jij dat wil kan implementeren.

Wil je meer weten over breadcrumbs of SEO in het algemeen? Wil je ervoor zorgen dat jouw website of webshop hoog in Google komt? Neem dan contact op met onze specialisten en kom erachter wat wij voor jou kunnen betekenen. Dit is slechts een klein onderdeel van het hele proces wanneer jij je SEO uitbesteedt aan ons online marketing bureau!

Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?

Alle begrippen op een rij

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z