Wat zijn breadcrumbs?

Breadcrumbs, oftewel broodkruimels, zijn te zien op een website als een bezoeker door de website navigeert. Het dient ook als een navigatie op de website. De breadcrumbs bestaan uit links en verwijzen naar de huidige pagina en naar de categorieën die boven de huidige pagina staan. Maar dit is niet in alle gevallen zo. Soms staat ook enkel de homepagina naast de huidige pagina. De breadcrumbs lijken op wat je ook ziet als je op je computer in mappen bezig bent. Naast dat de breadcrumbs zorgen voor overzichtelijkheid voor gebruikers, helpt het de crawlers van zoekmachines ook om door de website heen te bewegen en de structuur te herkennen.

Oorsprong van de naam

De naam van de breadcrumbs zijn gebaseerd op het sprookje Hans & Grietje waar zij ook broodkruimels achter laten om de weg terug naar huis (home) te vinden. De breadcrumbs op een website of webshop zijn eigenlijk niets anders. Ze helpen je de weg terug te vinden. Het maakt het voor een bezoeker makkelijker om terug te gaan naar bovenliggende categorieën.

Breadcrumbs op een website

Over het algemeen staan breadcrumbs op een website links bovenaan, onder de header. Er zijn verschillende manieren hoe ze weergeven kunnen worden maar over het algemeen wordt het teken ‘>’ gebruikt tussen de pagina’s. Dit staat echter niet vast en het is dan ook mogelijk dat het per website verschilt. Wanneer de breadcrumbs niet links bovenaan de pagina te vinden zijn, dan staan ze rechtsboven of wellicht vlak boven de footer.

Waarde voor SEO

Ook voor SEO kunnen breadcrumbs hun waarde hebben. Er zijn verschillende redenen om breadcrumbs te gebruiken. Allereerst is het handig voor de crawlers van zoekmachines omdat zij met behulp van de breadcrumbs eenvoudig over de website kunnen crawlen en zo structuur kunnen herkennen. Een andere reden is dat breadcrumbs vaak verwijzen naar een bovenliggende pagina. Dit zorgt direct voor interne links van de pagina’s die eronder vallen. Doordat er veel interne links zijn naar de pagina begrijpt de crawler dat het een belangrijke pagina zal zijn.

Als laatste zijn de breadcrumbs handig voor bezoekers van je website ter navigatie. En Google geeft niet voor niets aan dat de gebruiksvriendelijkheid hoog moet zijn voor optimaal resultaat in de organische zoekresultaten van Google.

Wil je meer weten over breadcrumbs of SEO in het algemeen? Wil je ervoor zorgen dat jouw website of webshop hoog in Google komt? Neem dan contact op met ons en kom erachter wat wij voor jou kunnen betekenen.

Inhoudsopgave

Ontvang je GRATIS website analyse t.w.v. €399,-

Tijdelijk GRATIS

Alle begrippen op een rij

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z