Ahrefs

Ahrefs is een zeer handige linkbuilding tool. Binnen linkbuilding en het bouwen van autoriteit komt een hoop kijken. Een mensenbrein is hier niet voldoende voor. Je hebt de kracht van een machine nodig. Een machine als Ahrefs. Wat is Ahrefs? Hoe brengt Ahrefs de waarde van een link in kaart. En wat is de meerwaarde van Ahrefs voor linkbuilding en het analyseren van backlinks? Je leest het hieronder!

Wat is ahrefs?

Ahrefs is een online marketingtool, specifieker te gebruiken voor SEO en linkbuilding, als het bouwen van autoriteit. Het geeft je informatie over verschillende SEO algoritmen. Het doel hiervan is om met deze informatie jouw website beter vindbaar te maken voor zoekmachines en om het aantal bezoekers te laten groeien. Ahrefs biedt jou diverse mogelijkheden, zoals een backlink analyse, content analyse en een ranktracker. Hieronder zullen we dieper ingaan om de backlink- en linkbuidingmogelijkheden van deze tool.

linkbuilding

Ahrefs DR en UR

De belangrijkste gegevens van Ahrefs zijn de DR en UR. Deze helpen je gezamenlijk om de waarde van een link te bepalen. We leggen je hieronder uit wat deze meetwaarden zeggen: DR (staat voor Domain Rating): Is een score van 0 tot 100, uitgedrukt op logaritmische schaal. Het berekent de autoriteit van een domein op basis van alle links die het ontvangt.  UR (staat voor URL Rating): Is een score van 0 tot 100, uitgedrukt op logaritmische schaal. Het berekent de autoriteit van een specifieke URL op basis van alle links die de URL ontvangt. In tegenstelling tot de DR wordt dit berekend op basis van zowel interne als externe links.

Ahrefs voor backlinks

Een van de belangrijkste onderdelen van Ahrefs heeft betrekking op de backlinks. Alhoewel we altijd aanraden om linkbuilding door middel van meerdere tools te doen, kom je al een heel eind met Ahrefs. In de afbeelding hieronder (via Ahrefs te vinden via de balk links) zie je alle opties van Ahrefs.

ahrefs

Zoals je kunt zien, biedt Ahrefs diverse opties voor het analyseren van een linkbuildingprofiel. Je kunt kijken naar nieuwe/verloren of gebroken links, of je kunt dieper ingaan op de verwijzende domeinen. Ook Ahrefs biedt net als Majestic de optie om een anchortekstprofiel te bekijken. Een andere prachtige optie is de ‘link intersect’. Hierbij kun je meerdere URL’s/domeinen invoeren, waarna Ahrefs bekijk welke links er naar al deze URL’s/domeinen verwijzen. Een zeer handig middel om te zien welke links meerdere van jouw concurrenten gebruiken.

Batch analyse

Net als Majestic biedt Ahrefs de optie om meerdere link in één keer te analyseren. Via de batch analyse kun je tot wel 200 links in een keer invoeren om te analyseren. Wel dien je deze goed in te stellen. Zorg er dan ook voor dat je de metrics exact zo hebt ingesteld als op de afbeelding hieronder.

tool