Silo structure

De silo structure, ook wel silo structuur of website structuur genoemd, is een bekende techniek binnen de ervaren linkbuilders die gebruik maakt van een boomstructuur. Wat is een silo structure? Wat is de invloed ervan op SEO? En hoe maak je zelf een silo structuur? Je leest het hieronder!

Auteur Ali

Geschreven door:

Ali Demir

Leestijd: 3 min

Wat is een silo structuur?

Een silo structuur is een veel uitgevoerde tactiek wanneer het gaat om linkbuilding. Het toepassen van een silo structure, ook wel siloing genoemd, richt zich op het opdelen van een website in categorieën en subcategorieën tot een boomstructuur. Elk onderdeel noem je een silo, naar het voorwerp dat je veelal op een boerderij ziet. Behalve de categorisatie link je deze pagina’s ook intern naar elkaar door.

Interne links

Invloed van silo structure op SEO

Wanneer je de silo structuur toepast voor jouw website, heeft dit een zeer positieve invloed op jouw ranking in Google. Siloing is dan ook een essentiële stap wanneer je een nieuwe website gaat maken. Siloing is namelijk niets meer dan het toepassen van een heldere categorisatie en interne linkbuildingstructuur. Google kan door de website opbouw makkelijker hoofdzaak van bijzaak onderscheiden, thema’s herkennen en zal jouw website dan ook sneller en makkelijker indexeren.

Zelf een silo structuur maken

Wanneer je zelf een silo structuur wilt maken, doe je dit aan de hand van de volgende stappen:

  1. Breng in kaart welke pagina’s je hebt
  2. Categoriseer deze pagina’s
  3. Voer interne links door op basis van categorisatie

Dit klinkt erg makkelijk. Maar dit is het ook. Wanneer je zelf een silo structuur maakt, doe je niets meer dan interne prioriteiten leggen en de categorisatie op basis hiervan aanbrengen. Laten we zeggen dat je een categorie hebt met daarin schoenen. Hieronder vallen sneakers, maar ook laarzen, slippers, sandalen, sportschoenen en andere onderdelen. Je linkt vanuit jouw hoofdcategorie door naar jouw subcategorieën. Maar je linkt vanuit deze subcategorieën ook wel terug naar de hoofdcategorie. Hierbij heb je al een basis silostructuur. Dit fenomeen kun je omwille van SEO nog veel complexer maken, maar dit is al een solide basis.

Website structuur voor webshops

Voor webshops is de aanpak voor een goede site structuur net iets anders dan bij dienstensites. Door de veelal grote hoeveelheid productpagina’s ten opzichte van de relatief lage aantallen normale pagina’s is het vrij lastig om die op gestructureerde wijze met elkaar te verbinden. Daarbij komt ook nog dat producten dynamisch zijn en aan de website structuur worden toegevoegd en weggehaald. Dat maakt onderhoud van de linkstructuur op z’n minst gezegd bewerkelijk. Er zijn daarom andere manieren om de min of meer willekeurige productpagina’s naar elkaar te laten verwijzen. Wat je kan doen zijn pagina’s aanbieden die erg populair zijn of die vaak samen met het bekeken product worden gekocht. Op die manier is de inhoud relevant en zal er actief door worden geklikt wat alleen maar ten goede komt aan de betrokkenheid.

Een website structuur reconstrueren

Het is met een aantal stappen mogelijk om de website structuur van een site te reconstrueren. Dit kan handig zijn om concurrenten te volgen, maar ook om erachter te komen of er ergens een fout in de navigatiestructuur zit. De homepagina is een uitstekende startplek om de structuur te achterhalen. Vaak is er een menu en een footer aanwezig waar zich links in bevinden. Door deze links te analyseren krijg je een indruk waar de meeste nadruk op wordt gelegd en wat veelal de bovenliggende pagina’s zijn van een silo. Ook kan je in de content van de homepagina kijken en zien waar die naar toe leiden. Zie je dubbele links die zowel in het menu als in de content voorkomen dan kan je er vanuit gaan dat de pagina’s waarnaar gelinkt wordt erg belangrijk zijn. Als dat niet hoort te zijn is er misschien een fout gemaakt en kan je de silo structuur van jouw website heroverwegen als je dit toevallig op jouw site tegenkomt.

Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?

Alle begrippen op een rij

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z