Wat is dropshipping?

Wat is dropshipping?

Dropshipping is een verdienmodel voor personen die wel een webwinkel willen runnen maar niet zelf de voorraad kan of wil beheren. Bij dropshipping is de webwinkel slechts een tussenpersoon. De webwinkel ontvangt de order van een klant voor een product, de beheerder van de webwinkel stuurt de order door naar de leverancier en vervolgens zorgt de leverancier ervoor dat de bestelling bij de klant komt.

Doordat er geen daadwerkelijke voorraad is, is er zo goed als geen investeringsrisico. Als dropshipper heeft u als enige verantwoordelijkheid dat de producten worden verkocht en dat u zorgt voor klantenservice. Andere factoren zoals inkoop en orderafhandeling wordt gedaan door de leverancier van de producten. Over het algemeen zijn de leveranciers geen grote namen en daardoor geven ze extra korting voor zichtbaarheid.

Geld verdienen met dropshipping

Als dropshipper is het de bedoel dan je producten van minder bekende fabrikanten aan de grote massa gaat verkopen. Een van de belangrijkste taken is dus de marketing. Goede marketing zorgt ervoor dat er veel aandacht komt voor de website en het product. Hoe beter de marketing geregeld is, hoe meer geld er verdient kan worden door middel van dropshipping. Een belangrijk onderdeel van dropshipping is SEO. Door te zorgen dat u dit goed voor elkaar heeft, komt u hoger in de zoekresultaten van Google waardoor u meer kans heeft op bezoekers. Bent u niet zo goed met SEO maar heeft u wel geld om uit te geven aan advertenties zoals Google Ads, dan kunt u alsnog veel verkeer naar uw website genereren.

Voordelen van dropshipping

Een van de voordelen is al eerder genoemd, er is een laag tot geen investeringsrisico omdat er geen voorraad benodigd is. Hierdoor heb je ook maar weinig startkapitaal nodig om de webwinkel op te starten. Het enige wat je moet hebben is een website, die je eventueel gratis kan maken met WordPress, met daarbij een goede domeinnaam. Een dropshipper hoeft zich geen zorgen te maken over overtollige producten die maar niet verkocht worden omdat er geen voorraad is.

Daarnaast kan een webwinkel, die normaal gesproken wel een voorraad heeft, dropshipping gebruiken om een nieuw product te testen of voor een groter assortiment zorgen.

Nadelen van dropshipping

Er zitten ook een aantal nadelen aan dropshipping. Het grootste nadeel van dropshipping is dat je weinig invloed kan uitoefenen op de klanttevredenheid. De klant ervaart jou als verantwoordelijke maar als de groothandel waar het product wordt besteld te laat een pakket verstuurd, of het duurt uiteindelijk langer, zal de klant de dropshipper als verantwoordelijke aanschouwen. De problemen die zich voordoen zijn vaak lastiger op te lossen omdat een groothandel of leverancier niet altijd beschikbaar is en de dropshipper weet vaak niet waar de zending is.

Een ander nadeel is de lage winstmarge bij dropshipping. Een dropshipper kan proberen om producten met een grote prijsopslag te verkopen om een hoge winst te realiseren maar dit is bijna niet mogelijk. Om ervoor te zorgen dat een dropshipper niet in een prijzenoorlog komt moet hij actief zijn op een markt met weinig concurrentie.