Gastblog schrijven

Gastblog schrijven

Een gastblog schrijven is een prachtmiddel wanneer je je bezighoudt met linkbuilding en het bouwen van autoriteit. Wat is een gastblog? Hoe schrijf je een gastblog? En bovenal: hoe kun je gastblogs op een effectieve manier inzetten om de autoriteit van jouw website te vergroten? Je leest het hieronder! 

Wat is een gastblog? 

Een gastblog is een artikel/blog dat jij schrijft voor een andere website. Hierin bied je een meerwaarde aan de content van de website waarvoor jij de blog schrijft. Je levert niet alleen iets aan, maar krijgt er ook iets voor terug. In het artikel laat je namelijk een link plaatsen naar jouw website. Je creëert hiermee niet alleen een waardevolle link, maar jouw link is ook nog eens door relevante content omringt, wat voor extra kracht zorgt. 

Hoe schrijf ik een gastblog?

Een gastblog schrijven is niet moeilijk, mits jij goed bent in wat jij doet. Net als in een normale blog zijn de onderwerpen breed; je kunt schrijven over alles, mits het maar met jouw werkgebied te maken heeft. Het slimste is wel om de balans te bewaken. Enerzijds wil je natuurlijk een bruggetje maken naar jouw producten en/of diensten, maar je wilt ook niet dat het te commercieel overkomt. Probeer daarom een goede balans te bewaken. Ga eerst in op een thema dat binnen jouw niche leeft, waarna je hiervoor ook een oplossing biedt. Pas hierna maak je een subtiel bruggetje naar jouw website. 

Gastblogs effectief inzetten 

Eén gastblog schrijven is een begin, maar het is een stuk lastiger om een serie unieke gastblogs te schrijven en deze ook nog eens aan de man te brengen. Om ervoor te zorgen dat je niet dubbel werk gaat doen, is het daarom handig om het volgende stappenplan aan te houden:

  1. Doe onderzoek naar mogelijk interessante websites en maak een lijst met prospects.
  2. Benader ze met jouw verhaal en jouw interesse om een gastblog te schrijven. Vertel hierin kort over jezelf en wat jou een expert maakt binnen jouw vakgebied. Geef hierin aan dat je graag samen met hen kijkt naar een interessant onderwerp. Geef hierin ook aan dat je de blog geheel gratis voor hen schrijft en dat je er alleen een linkje naar jouw website in wilt hebben. 
  3. Indien optie twee niet werkt. Benader de potentiële gastblogsite, maar lever direct een voorbeeldblog aan. Ze hoeven hem alleen nog maar te plaatsen.
  4. Schrijf de blog! 

Er even van uitgaande dat jouw acquisitie succes heeft gehad en je de blogs kunt gaan schrijven, ben je er nog niet. Nu komt het aan op kwaliteit. Net als met andere links wil je niet te spammy overkomen. Hanteer daarom de volgende gastblog checklist:

  1. Je weet wat het doel van het artikel is.
  2. Elke blog heeft een uniek onderwerp
  3. Elke gastblog staat op een uniek IP-adres
  4. Je gebruikt niet te vaak dezelfde anchorteksten (TIP: check dit via Majestic

Zo zie je maar dat gastblogs schrijven een mooie toevoeging zijn bij de linkbuilding van jouw website. Je moet er alleen voor zorgen dat je het goed uitvoert!