Wat is internet marketing?

In het kort

Internet marketing is een andere benaming voor online marketing. Het is de wijze waarop bedrijven of ondernemingen internet gebruiken om meer conversie te genereren. Deze conversie kan van alles zijn, van het aantal verkopen te stimuleren tot bezoekersaantallen verhogen of leads te verzamelen.

Als bedrijf zijn er vele mogelijkheden als het gaat om internet marketing. Bovendien worden er vaak meerdere mogelijkheden naast elkaar ingezet om het meeste uit de campagnes te halen. Lees meer over wat internet marketing is.

Auteur Ali

Geschreven door:

Ali Demir

Leestijd: 3 min

De verschillende vormen van internet marketing

De wereld van internet marketing is inmiddels ontzettend groot en complex geworden. Zo zijn er tegenwoordig veel verschillende vormen van internet marketing waar je uit kunt kiezen. Sommigen zweren dat de ene vorm van internet marketing veel beter is dan de ander. Uiteindelijk gaat het om het doel dat je voor ogen hebt en de branche van jouw onderneming. Niet elke vorm van internet marketing past bij elk doel of bij elke branche. Vaak is er ook niet maar een vorm die goed bij jou doelen past. Als je je verdiept in internet marketing zul je zien dat jouw internet marketing plan zal bestaan aan twee, drie of misschien zelfs vier vormen van internet marketing. Maar wat zijn deze vormen van internet marketing?

Social media marketing

Onder social media marketing verstaan we alle marketinginspanningen die worden op social media kanalen. De meest gebruikte social media kanalen voor social media marketing zijn Facebook, Instagram, LinkedIn en TikTok. Ook als het gaat om het kiezen van een geschikt social media kanaal, is het van belang dat je goed kijkt naar jouw doel, branche en doelgroep. Zo is het platform LinkedIn geschikt voor als je business-to-business diensten wil vermarkten. Terwijl TikTok en Instagram juist weer bestemd zijn voor een jongeren doelgroep. Welk kanaal je ook kiest, met social media marketing kun je de naamsbekendheid en geeft je ook nog eens de interactie te zoeken met je doelgroep.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Niet alleen social media is in de afgelopen jaren een belangrijke vorm van internet marketing geworden. Dat geldt ook voor zoekmachine optimalisatie, ofwel SEO. Met SEO wil je zo hoog mogelijk in zoekmachines als Google komen te staan, om zoveel mogelijk bezoekers op je website te krijgen. Want hoe meer bezoekers jij hebt op je website, des te meer omzet jij als ondernemer ook kunt behalen. Moet je hiervoor betalen? Nee, voor SEO hoef je niet te betalen. Met SEO is het doel om op een organische manier bovenaan te komen in Google. Je kunt wel betalen om hoog in Google te komen, maar dan hebben we het weer over een andere vorm van internet marketing. Namelijk SEA, ofwel Google ads.

Online advertenties

In de voorgaande jaren kon je als ondernemer vrijwel alleen adverteren op televisie, in de krant en in tijdschriften. Tegenwoordig kun je op heel veel meer plekken adverteren. Denk bijvoorbeeld aan advertenties in zoekmachines als Google (Google Ads). Of advertenties op social media kanalen. Het opzetten van online advertenties is een stuk makkelijker en toegankelijker dan het plaatsen van advertenties op bijvoorbeeld televisie. Online advertenties zijn een stuk goedkoper en kun je met een aantal kliks al opzetten. Dit is ideaal voor ondernemers die met een klein budget, op de korte termijn, grote resultaten willen behalen.

Waarom internet marketing?

Door de opkomst van internet is marketing erg veranderd. Dit heeft er mede voor gezorgd dat internet marketing veel meer is dan alleen maar informatie verzenden, het is nu meer twee richtingen op. Via meerdere kanalen worden bezoekers naar de website geleid. Dit is anders dan de klant zelf op zoeken. Bovendien worden advertenties steeds meer ‘verborgen’ in andere soorten content zoals een blog. Dit heeft ervoor gezorgd dat het veel minder een verkoopverhaal is geworden. Het doen van internet marketing is voor bijna iedere onderneming met ieder budget te doen wat een van de vele voordelen is.

Voordelen internet marketing

Het doen van internet marketing kent vele verschillende voordelen. Zo is een van de belangrijkste voordelen dat het heel schaalbaar is. Zo kan er voor ieder budget internet marketing worden gedaan, alleen zal de schaal heel erg verschillen. Maar met zo’n €250 kan je lokaal al beter gevonden worden en daardoor meer conversies genereren. Bovendien kan internet marketing op verschillende manieren worden ingezet en is het mogelijk om deze verschillende manieren naast elkaar te gebruiken.

Ook is internet marketing ideaal om je doelgroep te benaderen. Via bijvoorbeeld zoekmachine optimalisatie (SEO) krijg je bezoekers die op zoek zijn naar een dienst of product wat jij biedt. Dit krijg je ook voor elkaar met zoekmachine adverteren. Door dit te combineren met bijvoorbeeld conversie optimalisatie kun je al snel meer uit jouw internet marketing halen.

Internet marketing uitbesteden

Weet jij je weg niet helemaal te vinden als het gaat om internet marketing? Dat snappen we helemaal! Het is tenslotte een uitgebreid vak, waar veel bij komt kijken. Gelukkig kun je altijd om hulp vragen. Bij SAM staan we voor je klaar! Of je nu een specifieke vraag hebt of internet marketing of advies nodig hebt over een stap die je wil zetten, bij ons kun je altijd terecht. Wil je de internet marketing voor jouw onderneming laten oppakken door SAM? Neem dan contact op met SAM Online Marketing. Onze specialisten staan klaar om jouw bedrijf of onderneming verder te helpen

Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?

Alle begrippen op een rij

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z