Wat is pogo-sticking?

Pogo-sticking is het gedrag vaneen bezoeker waarbij diegene de ene website na de andere aanklikt en weer weggaat tot het gewenste resultaat is gevonden. Dit heeft een negatief effect voor de rankings in de organische zoekresultaten, want de sessieduur is ontzettend kort. Google kan je website hierdoor dus lager laten ranken.

Auteur Ali

Geschreven door:

Ali Demir

Leestijd: 3 min
Affiliate marketing tips

Oorzaken van pogo-sticking

Er zijn verschillende redenen waarom mensen het pogo-sticking gedrag vertonen. Bij allen komt het erop neer dat het resultaat waarop geklikt is niet voldoet aan de verwachtingen en behoeften van de bezoeker. De meest voorkomende oorzaken zijn de volgenden:

  • Slechte toegankelijkheid: Of het nu op mobiele apparaten is of op een desktop, wanneer een pagina slecht te navigeren is, kunnen bezoekers snel afhaken en doorklikken naar de volgende site. Denk aan wanneer je bijvoorbeeld niet makkelijk door kunt klikken en er geen duidelijk overzicht is.
  • Te lange laadtijden: Over het algemeen hebben sites met lange laadtijden een hoog bounce percentage. Een laadtijd vanaf 2,5 à 3 seconden is al te lang. Dit is met name een belangrijk punt voor smartphone gebruikers die snel even iets willen opzoeken en om wat voor reden dan ook niet willen vertragen. Daarnaast is de spanningsboog van mensen heel kort. Men heeft geen zin om lang te wachten en kiest dan al snel voor een resultaat dat wel snel genoeg werkt.
  • Niet relevant: Als bezoekers heel iets anders verlangen dan wat je aanbiedt, kunnen mensen direct afhaken. Neem als voorbeeld iemand die op zoek is naar hoofdkussens om op te slapen, maar een resultaat van alleen maar sierkussens voor op de bank krijgt.
  • Kunstmatig veroorzaakt: Dit laatste punt is geen natuurlijke manier van pogo-sticking en kan door black hat gebruikers worden veroorzaakt. Sommige partijen gebruiken click-farms die voor kunstmatig klikgedrag zorgen waarbij concurrenten snel weggeklikt worden en waarbij de site die ze willen verbeteren langere aandacht krijgt. Uiteraard probeert Google dat te herkennen en neemt de nodige maatregelen. De kans is overigens groot dat zo’n black hat website uiteindelijk toch weer zakt als de gebruiksvriendelijkheid laag is. Echte bezoekers zullen hun website namelijk juist weer snel wegklikken, waardoor dat voor natuurlijke pogo-sticking zorgt en hun site tot slot weer daalt.

Wat is nu het gevolg van pogo-sticking?

Als pogo-sticking op jouw pagina te vaak en bij te veel bezoekers gebeurt kan Google of elk andere zoekmachine gaan denken dat deze pagina van mindere kwaliteit is dan de lager geplaatste pagina’s. Wanneer telkens dezelfde pagina’s overgeslagen worden en eenzelfde pagina een veel langere sessieduur heeft, dan is de keuze voor de zoekmachines snel gemaakt! Als gevolg kunnen de websites in de topposities dus gaan verzakken door pogo-sticking. Dit is dus zeker een ranking factor en heeft veel te maken met bouncerate. Zorg dus dat je het gedrag van je bezoekers goed in de gaten houdt! Zie je dat veel bezoekers snel wegklikken? Doe er dan zo snel mogelijk wat aan, voordat je wegzakt in de SERPs.

Hoe kun je pogo-sticking tegengaan wanneer jij bovenaan de organische zoekresultaten staat?

Wanneer je merkt dat pogo-sticking veel voorkomt op een of meerdere van jouw pagina’s, moet je dit zo snel mogelijk aanpakken. Gebruik Google Analytics om een goed inzicht te krijgen van het gedrag van je bezoekers. Door verschillende triggers in te stellen, kun je het gedrag precies volgen. Je kan bijvoorbeeld zien wanneer iemand niet verder dan 20% van je pagina heeft gescrold of wanneer iemand op een knop of link heeft geklikt. Wil je echt in een soort heatmap zien wat je bezoekers doen, dan zijn er andere tools als Hotjar. Hiermee krijg je allemaal filmpjes waarmee je jouw pagina ziet en dus ook het gedrag van je bezoeker kan zien!

Aan de hand van de informatie die je uit deze tools krijgt, kun je nu jouw pagina’s optimaliseren. Zie je op de heatmap dat het aan de prijs ligt? Probeer dit dan te verlagen of anders in te richten. Duurt het te lang voordat je pagina wordt ingeladen? Laat een techneut jouw website aan de hand van de snelheid optimaliseren. Zorg er daarnaast ten alle tijden voor dat je een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke website hebt!

Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?

Alle begrippen op een rij

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z