Wat Is Google Analytics? - Uitleg - SAM Online Marketing
Meer dan 700 succesvolle klanten
  • Geen gouden bergen
  • Concrete doelstellingen
  • Vlot contact
  • Afspraak = afspraak
facebook instagram linkedIn
Samen vooruit, samen winnen
Google Reviews
Wat is Google Analytics?
Home | Begrippenlijst | Google | Wat is Google Analytics?

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is gratis software van Google waarmee u uitgebreide en diepgaande statistieken kunt verzamelen over de mensen die uw website bezoeken. Google Analytics zorgt ervoor dat u niet alleen inzicht krijgt in de hoeveelheid bezoekers maar ook in het gedrag van deze bezoekers en hoe zij op uw website terecht zijn gekomen. Google Analytics is gratis te gebruiken, u heeft er alleen een Google-account voor nodig. Dankzij dit account heeft u direct toegang tot meerdere programma’s van Google zoals Gmail en Google Drive. Als u een betaald Google-account heeft, dan kunt u deze ook gebruiken om toegang te krijgen tot Google Analytics.

Hoe werkt Google Analytics?

Om ervoor te zorgen dat u gebruik kunt maken van Google Analytics bij uw website moet u een trackingcode in de broncode van je website (laten) plaatsen. De trackingcode is een JavaScript-code die alle activiteiten van uw bezoekers bijhoudt. U kunt hierdoor precies zien hoe lang een bezoeker een bepaalde pagina bezoekt. Met behulp van een cookie weet Google Analytics ook nog eens of de bezoeker al eerder op uw website is geweest of dat hij of zij voor het eerst op de website is. Door middel van de geografische locatie kan Google ook nauwkeurig bepalen waar de bezoeker vandaan komt. Dit geeft u meer inzicht in de landen, steden en regio’s waar uw bezoekers vandaan komen.

Waarom Google Analytics?

Nu vraagt u zichzelf misschien af waarom u Google Analytics zou gebruiken als zij zoveel van uw website in de gaten kunnen houden. De gegevens die Google Analytics verzamelt zijn alleen in te zien door u. Het is dus volkomen veilig om het te gebruiken en zeer waardevol omdat u er veel informatie uit kan halen. De gemeten informatie hangt af van hoe u de trackingcode laat installeren en van welke features u gebruik maakt. Google Analytics is een veelgebruikte tool door bijvoorbeeld een online marketing bureau.

Locatie en manier

In Google Analytics kunt u veel informatie vergaren en een van de dingen waar u veel informatie over kan achterhalen is de locatie van uw bezoekers. Zo kunt u zien uit welk land ze komen, en als u alleen in Nederland aanwezig bent kunt u ook kijken uit welke stad ze komen. Daarnaast kunt u ook zien op welke manier de bezoekers uw website bezoeken, via bijvoorbeeld een smartphone of tablet of van een normale computer. Dit is interessante kennis voor de indeling van een website. Als u meer veel bezoekers heeft via smartphone, is het natuurlijk verstandig om de website optimaal in te delen voor deze gebruikers.

Bereiken van uw website

Google laat niet alleen zien uit welk land uw bezoekers komen maar ook op welke manier deze bezoekers uw website bereiken. Dit kan bijvoorbeeld via een link of de organische resultaten vanuit een zoekmachine. U kunt hier erg diep op in gaan en per kanaal diep inzoomen om veel nuttige informatie te achterhalen.

Gedrag

Bij Google Analytics heeft u een kopje met ‘Gedrag’. Onder dit kopje kunt u zien hoe bezoekers uw website gebruiken. Zo ziet u de zoekopdrachten op uw website, welke pagina’s het vaakst worden bezocht en via welke pagina de bezoekers de website weer verlaten. Vooral vanuit een marketing oogpunt kan dit zeer interessant zijn. Als u ziet dat veel mensen op uw homepagina komen maar meteen weer verlaten dan kan dit een teken zijn dat u de homepagina moet veranderen.

Conversie

Het conversie gedeelte is een van de belangrijkste onderdelen van Google Analytics. Met het bijhouden van conversies komt u erachter of de pagina’s op uw website helpen het doel van uw website te behalen. Bij een webshop is het doel dat een bezoeker een aankoop doet. Maar biedt u diensten aan, dan kan het zijn dat het invullen van een contactformulier een doel is.

Als u een webshop heeft dan kunt u nog een geavanceerde feature gebruiken die speciaal gemaakt is voor webshops. Dat is E-commerce tracking. Doordat u als webshop direct geld verdient als iemand converteert kunt u door middel van E-commerce tracking een waarde aan de conversie toewijzen. Dit geeft u nog meer inzicht.

Google Analytics

Google Analytics is natuurlijk niet de enige tool die er is die dit soort dingen voor u kan doen. Maar het is wel de meest uitgebreide gratis tool die er is. Kom meer te weten over uw bezoekers en installeer Google Analytics snel.