Wat is een ankertekst?

Home | Begrippenlijst | | Wat is een ankertekst?

In het kort

Een ankertekst, ofwel anchor tekst, is een stuk tekst op een pagina waar op te klikken valt. Dit stuk tekst verwijst dan naar een specifieke URL. Dit noemen we ook wel een hyperlink. Een hyperlink is belangrijk omdat je pagina’s hiermee met elke kan verbinden. Het doel van een ankertekst is om aan de bezoeker duidelijk te maken wat voor link het gaat. Daarnaast worden ankertekst ook gebruikt voor zoekwoord optimalisatie. Het anchortekstprofiel is een wezenlijk onderdeel van linkbuilding

Hoe gebruik je een ankertekst?

Een ankertekst kan op meerdere in jouw voordeel werken. Je kunt de woorden die worden gebruikt voor een ankertekst namelijk zelf kiezen. Hierdoor kun je én de bezoeker een beter beeld geven van wat het kan verwachten en stimuleren om door te klikken. Ook geef je Google een beter beeld van wat er aan de andere kant van de link staat. Dit heeft een positieve invloed op jouw uiteindelijke ranking in de zoekmachine. Google bekijkt namelijk alle links die jij op een pagina plaatst. Wanneer Google door jouw website gaat, wil Google weten waar de link naartoe gaat. De bestemming van links is dus een wezenlijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Om duidelijk te maken wat je daadwerkelijk met ankerteksten kunt doen, hebben we hieronder een aantal voorbeeld voor je uitgeschreven.

Voorbeelden

  • Een wit overhemd is perfect voor elke gelegenheid.
    Dit stuk tekst kan staan in een blog van een bedrijf dat mannen kleding verkoopt. Om de bezoekers die interesse hebben in een wit overhemd op weg te helpen, geef je ‘wit overhemd’ een hyperlink mee. Deze link moet dan natuurlijk leiden naar een productoverzicht met witte overhemden of één pagina met een wit overhemd.  Bij het toevoegen van de ankertekst ‘wit overhemd’ is het cruciaal dat je goed omschrijft wat men kan zien op de link, die erachter staat. Je wil bijvoorbeeld niet de ankertekst ‘Blauwe broek’ gebruiken voor een link die gaat naar een pagina met een wit overhemd. Dat zou ontzettend verwarrend zijn voor bezoekers.
  • Een huis kopen is een lang proces.
    Op het internet staan tegenwoordig talloze artikelen over het kopen van een huis. Hoe vind je een huis? Wat zijn de kosten van het kopen van een huis? Dit zijn allemaal artikelen die je tegenkomt op het internet. In deze artikelen zullen de schrijvers de voorbeeldzin kunnen gebruiken. In de zin kan je dan een link plaatsen naar een pagina waar meer informatie gegeven wordt over het kopen van huis.

Ontvang je GRATIS website analyse t.w.v. €399,-

Tijdelijk GRATIS

In de praktijk

Het opstellen van een ankertekst klinkt natuurlijk makkelijker dan het daadwerkelijk is. Om deze reden geven wij je een voorbeeld:

Stel, je hebt een webshop waarbij je op een pagina vertelt over Adidas schoenen. In de tekst wil je een link plaatsen naar de pagina over Adidas sokken. Het onderwerp waar naar wordt gelinkt, is ‘Adidas sokken’. De ankertekst (de tekst die je dus moet selecteren) is hier dan ook ‘Adidas Sokken’.

Een uitgewerkt voorbeeld is:

‘Op onze website vind je niet alleen Adidas schoenen. Bekijk ook eens ons assortiment Adidas sokken.

Ankerteksten laten schrijven door een specialist?

Nu je weet wat ankerteksten zijn, kun je ermee aan de slag om uiteindelijk zoveel mogelijk bezoekers te genereren. Wil je zeker weten dat de ankerteksten op jouw website helemaal goed zijn? Vraag dan de gratis website scan aan of neem contact met ons op! Een van onze specialisten gaat dan kijken hoe jouw website er momenteel voor staat en wat de verbeterpunten zijn.

Online Marketing Consultant - Sasha Yazdi

Sasha

Directeur en SEO Strateeg

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.