Wat is bounce rate?

Wat is een bounce rate?

De bounce rate, of bouncepercentage, is het percentage bezoekers dat niet doorklikt nadat het op een pagina is beland. Ze klikken niet door en verlaten de pagina direct. Dit kan direct zijn, maar ook na enkele minuten. Het gaat erom dat ze geen actie ondernemen. Ter verduidelijking: Stel iemand klikt vanuit Google op jouw website, bekijkt deze kort en gaat dan weer direct terug naar Google of sluit de pagina af. Dit is iemand die bounced en bijdraagt aan de bounce rate.

Waarom is de bounce rate een belangrijk gegeven?

Bounce rate is handig om in de gaten te houden omdat het inzicht geeft hoe jouw content en design aansluit bij de zoekintentie van de bezoeker. Is de bounce rate van een pagina hoog? Dan vinden de bezoekers blijkbaar niet waar ze naar op zoek zijn. Jouw pagina levert dus niet wat ze verwachten waardoor ze terug stuiteren naar Google of de vorige pagina. Heb je een hoge bounce rate? Plan dan in om kritisch naar jouw website te kijken en neem hier ook de termen in mee waarop je gevonden wordt of wil worden. Door hier op in te spelen kan je jouw bounce rate verlagen.

Ideale bounce rate

Er is geen ideale bounce rate. Dit verschilt namelijk dusdanig per branche en pagina, dat er geen accuraat gemiddelde uit valt te trekken. Wel kan je door middel van A/B testing per pagina bekijken hoe de bounce rate te verlagen valt.

Factoren die van invloed zijn op bounce rate

Er zijn tal van redenen waarom bezoekers je website kunnen verlaten zonder verdere interactie. Enkele veelvoorkomende factoren zijn:

 1. Slechte gebruikerservaring: Als je website moeilijk te navigeren is, traag laadt of een onaantrekkelijk ontwerp heeft, zullen bezoekers eerder geneigd zijn om weg te klikken.
 2. Irrelevante of slechte content: Als de content op je site niet overeenkomt met wat bezoekers zoeken, of als de kwaliteit van je content te wensen overlaat, zullen ze niet langer geïnteresseerd zijn in verder bladeren.
 3. Ontbreken van een duidelijke call-to-action (CTA): Als bezoekers niet weten wat ze vervolgens moeten doen, zullen ze waarschijnlijk vertrekken zonder verdere interactie.

Hoe verlaag je de bounce rate?

Verbeter de gebruikerservaring

Een gebruiksvriendelijke website is essentieel om je bounce rate te verlagen. Hier zijn enkele tips om de gebruikerservaring te verbeteren:

 • Zorg voor een snel ladende website
 • Maak je website mobielvriendelijk
 • Gebruik een intuïtieve navigatie
 • Kies voor een aantrekkelijk en overzichtelijk ontwerp

Optimaliseer je content

De kwaliteit en relevantie van je content spelen een grote rol bij het bepalen van je bounce rate. Om bezoekers te verleiden langer op je site te blijven, moet je zorgen voor:

 • Boeiende en informatieve content die bezoekers waarde biedt
 • Duidelijke en beknopte koppen en subkoppen die de aandacht trekken
 • Visuele elementen zoals afbeeldingen, video’s en infographics om je content aantrekkelijker te maken
 • Interne links om bezoekers naar gerelateerde content te leiden

Voorkom een hoge bounce rate

Ondanks dat we net aangeven dat een ideale bounce rate niet bestaat, wordt vaak een lage bounce rate toch als positief gezien. Dit betekent namelijk dat bezoekers meer tijd op jouw website doorbrengen. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een hoge bounce rate. Het kan bijvoorbeeld liggen in het technische gedeelte van een website. Zo zal een lange laadtijd er zeer waarschijnlijk voor zorgen dat bezoekers jouw website alweer verlaten voordat deze helemaal geladen is. Bovendien is het belangrijk om te zorgen dat je website ook op mobiel optimaal werkt waardoor de mobiele gebruikers niet gelijk je website verlaten. Het belangrijkste is om altijd met een kritische blik naar je eigen website te blijven kijken en hem te blijven optimaliseren. Zo kom je wellicht al snel op punten die je eenvoudig kunt uitvoeren die leiden tot een lagere bounce rate.

Gebruik duidelijke call-to-actions (CTA’s)

Om je bounce rate te verlagen, is het belangrijk om bezoekers duidelijk te maken wat ze vervolgens moeten doen. Enkele effectieve CTA’s zijn:

 • Inschrijven voor je nieuwsbrief
 • Downloaden van een gratis e-book of whitepaper
 • Aanmelden voor een webinar of evenement
 • Contact opnemen voor meer informatie

Zorg ervoor dat je CTA’s opvallen en gemakkelijk te begrijpen zijn.

Veelgestelde vragen over bounce rate

Wat is een goede bounce rate?

Er is geen vast percentage dat als een “goede” bounce rate kan worden beschouwd, omdat dit afhangt van de aard van je website en de doelen die je hebt gesteld. Over het algemeen wordt een bounce rate van 40% of lager als goed beschouwd, terwijl een percentage van 60% of hoger als hoog wordt gezien. Echter, het is belangrijk om te focussen op het verbeteren van je bounce rate in plaats van je blind te staren op specifieke percentages.

Heeft bounce rate invloed op mijn SEO?

Hoewel bounce rate niet direct wordt gebruikt als een rankingfactor door Google, kan het indirect van invloed zijn op je SEO. Een hoge bounce rate kan wijzen op problemen met de gebruikerservaring of de kwaliteit van je content, wat uiteindelijk kan leiden tot een lagere ranking in de zoekresultaten.

Hoe kan ik mijn bounce rate meten?

De bounce rate van je website kan eenvoudig worden gemeten met behulp van tools zoals Google Analytics. Door regelmatig je bounce rate te controleren, kun je inzicht krijgen in de prestaties van je website en de effectiviteit van je marketinginspanningen.

Conclusie

Wat is bounce rate? Het is een cruciale factor die je in de gaten moet houden om het succes van je website te bevorderen. Door je te richten op het verbeteren van de gebruikerservaring, het optimaliseren van je content en het gebruiken van duidelijke call-to-actions, kun je je bounce rate verlagen en de betrokkenheid van je bezoekers vergroten. Onthoud dat het belangrijk is om te focussen op het verbeteren van je bounce rate en je niet te veel zorgen te maken over specifieke percentages. Zo kun je een betere online aanwezigheid opbouwen en je online succes vergroten.

Inhoudsopgave

Ontvang je GRATIS website analyse t.w.v. €399,-

Tijdelijk GRATIS

Alle begrippen op een rij

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z