Met een meta tag, in andere woorden meta description genoemd, vertel je de bezoekers in ongeveer 2 a 3 regels wat je op de website kunt vinden. Het is te zien in de organische zoekresultaten van Google. Alle grote zoekmachines nemen deze description tag een-op-een over. Hierdoor heb je direct invloed op de vermelding bij de zoekmachines en dus op het klikgedrag van internet gebruikers. Je kunt de meta tag van bedrijven vinden in de zoekresultaten als je een zoekwoord in een zoekmachine intypt. Als je vervolgens een website bezoekt, zie je de meta description niet meer. Enkel je browser, zoekmachines en andere websites zien en gebruiken ze.
Meta description invullen
Het is belangrijk om een wervende tekst in je meta tag op te nemen. Hierdoor zullen meer mensen je website bezoeken wat resulteert in een hogere CTR. Dit getal heeft weer invloed op jouw ranking en conversie. Vroeger had de meta description wel directe invloed op jouw ranking maar door misbruik van specialisten heeft Google besloten om de meta tags niet meer mee te nemen in de ranking van webpagina’s. De beschrijvingen hebben nu enkel nog een indirecte invloed.
De meta description heeft al verschillende lengtes gehad, van 155 tot 320 karakters, Google heeft er mee geëxperimenteerd, maar nu draait het voornamelijk om de pixels. De meta description mag maximaal 990 pixels zijn. Het maakt dus niet uit hoeveel tekens dit zijn. Naast dat de beschrijving de gebruiker van Google moet overhalen om op jouw resultaat te klikken is het ook belangrijk om het belangrijkste zoekwoord van de pagina te verwerken in de meta description.