Referring domains

Referring domains, ook wel verwijzende domeinen genoemd in het Nederlands, zijn ook een belangrijk onderdeel van linkbuilding. Binnen linkbuilding – de naam zegt het al – wordt in de volksmond gesproken over links. Via diverse tools en checkers heeft men dan ook de neiging om puur naar links te kijken. Maar wat is nou de rol van referring domains, hoe belangrijk zijn ze ten opzichte van backlinks en welke tools/checkers heb je? Je leest het hieronder! 

Auteur Ali

Geschreven door:

Ali Demir

Leestijd: 3 min

Wat zijn verwijzende domeinen?

Verwijzende domeinen zijn domeinen die een link naar jouw website hebben. Wanneer je gaat kijken naar het aantal verwijzende domeinen, kom je altijd op een gelijkwaardig of lager getal uit dan wanneer je gaat kijken naar het aantal backlinks. Wanneer je bijvoorbeeld 100 links hebt, kunnen deze net zo goed van maar 10 verschillende domeinen afkomen. Majestic SEO heeft ook een definitie van het begrip referring domain opgenomen in hun lijst. Je weet nu wat verwijzende domeinen (referring domains) zijn, maar wat is er nou belangrijker: verwijzende domeinen of backlinks?

Verwijzende Domeinen vs. Backlinks

Wanneer je een keuze zou moeten maken, hebben verwijzende domeinen altijd voorrang boven backlinks. Wanneer je bedenkt dat een backlink een ‘stem’ naar jouw website is, wil je niet alleen maar stemmen van dezelfde persoon (website). Je wilt juist dat verschillende personen jou promoten. Wanneer iemand de hele tijd zegt dat jij goed bent, kan het zelfs irritant worden en als spam worden aangezien. Verwijzende domeinen zeggen dan ook veel meer over de autoriteit van een website dan het aantal backlinks. Een paar links van hetzelfde domein kan nog een positieve invloed hebben, maar teveel van het goede is nooit positief!

Hoe krijg je meer referring domains?

Door je niet blind te staren op één of een paar sterke websites waar je links van kunt krijgen kun je je netwerk uit te breiden met referring domains. Je kan bijvoorbeeld een favoriet blognetwerk hebben waar je om de week of om de maand een blog plaatsen met een linkje naar jouw eigen website. Dan kan het lastig zijn om dat patroon te doorbreken en op zoek gaan naar fris domein waar je backlinks kan plaatsen. Maar het is wel van belang indien je een breder linkprofiel wilt met meer unieke domeinen. Dat betekent dat je contact moet gaan leggen met andere bloggers waar je een gastblog kunt plaatsen. En hoe doe je dat precies? Een manier waarop je dat kan doen is door te linkruilen. Hierdoor biedt je de partij die je benadert de mogelijkheid om zelf ook meer domeinen te verzamelen. Jouw vraag om een backlink te laten plaatsen wordt hierdoor een stuk aantrekkelijker. Als je geen plek hebt om te linkruilen of als je dat om wat voor reden niet wilt kan je voorleggen om een gastblog te schrijven over een actueel of uniek onderwerp dat aansluit op de website waar je een link van wilt ontvangen. Door het een exclusief onderwerp te maken kan de webbeheerder mogelijk geïnteresseerd zijn in jouw aanbod. De beheerder hoeft de tijd en moeite niet te steken in het uitpluizen van een interessant onderwerp en kan er mogelijk nieuwe bezoekers mee aantrekken. Op die manier kan je referring domains vergaren door je diensten aantrekkelijk te maken voor potentiële partners. Wat ook mogelijk is is het sponsoren van een organisatie. In zo’n geval kan je vaak standaard een vermelding krijgen naar jouw website. Je kan dan vragen of ze niet alleen een tekstuele verwijzing willen plaatsen, maar of ze gelijktijdig een linkje kunnen toevoegen. Wel kan de duur van zo’n gesponsorde backlink van tijdelijke aard zijn en zal je de sponsorship periodiek moeten vernieuwen. Wil je nu zelf al die moeite er niet insteken? Dan je SAM Online Marketing als linkbuilding bureau inschakelen.

Referring domains checker

Wil je dan ook een betrouwbaar beeld hebben van jouw linkbuilding voortgang en de autoriteit van jouw website, ontkom je er niet aan om een referring domains checker te gebruiken. Hiervoor kun je diverse tools gebruiken, zoals Majestic, Ahrefs en Moz. Probleem is dat elke tool net weer andere links oppikt en nooit 100% accuraat is. Het is daarom handig om altijd meerdere referring domains checkers te raadplegen voor een gedegen strategie.

Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?

Alle begrippen op een rij

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z