SEO startpagina

Home | Begrippenlijst | | SEO startpagina

Binnen linkbuilding en het bouwen van autoriteit voor je website hoor je de naam ‘startpagina’ vaak terugkomen. De ene persoon zweert nog steeds bij startpagina’s, terwijl de andere persoon juist zegt dat ze een slechte invloed hebben op jouw ranking in Google. Wat zijn startpagina’s? Hoe zet je deze in voor SEO en linkbuilding? En wat zijn de do’s en don’ts? We vertellen je hieronder alles over SEO startpagina’s! 

Wat zijn startpagina’s?

Startpagina’s zijn overzicht-/navigeerwebsites die vroeger werden gebruikt om over het internet te navigeren. Eind jaren 90 maakte men nog lang niet altijd gebruik van zoekmachines als Google en Bing. Wilde je dan ook bezoekers naar jouw website trekken, optimaliseerde je jouw website niet voor Google, maar zorgde je dat je op elke relevante startpagina kwam te staan. De populariteit van startpagina.nl steeg, waardoor je steeds meer klonen kreeg, zoals startkabel.nl of de Belgische variant, 2link.be.

Deze startpagina’s hebben in de loop der jaren een hoop bezoekers en links gegenereerd, waardoor ze vooral in de begindagen van Google een enorm goede invloed op de rankings van websites hadden. Maar is dit nog steeds het geval? En wat is de rol van SEO startpagina’s voor linkbuilding

Startpagina’s gebruiken voor linkbuilding

Of het werkt of niet, laten we voorlopig even in het midden. Maar wat wel zo is, is dat letterlijk iedere grote website in Nederland meerdere startpagina’s naar zich heeft verwijzen. Maar kun je startpagina’s nou nog steeds gebruiken voor linkbuilding?

Het antwoord is ja! Maar wel met mate.

Startpagina’s dragen nog steeds een bepaalde vorm van autoriteit met zich mee. Dit verschilt natuurlijk wel per startpagina, waarvan er inmiddels honderden zijn, met op hun beurt weer duizenden dochterpagina’s. Via tools als Majestic, Moz en Ahrefs (en in mindere mate SEMRush) kun je de waarde van deze links achterhalen. Mochten deze links én relevant, en een fatsoenlijke waarde hebben, kun je ze nog steeds gebruiken als onderdeel van jouw linkbuildingstrategie. Pas wel op: startpagina’s zijn nog steeds een paardenmiddel. Gebruik ze dus verstandig en met mate. 

Ontvang je GRATIS website analyse t.w.v. €399,-

Tijdelijk GRATIS

De do’s & don’ts

Binnen linkbuilding en het bouwen van autoriteit is het altijd prettig om houvast te hebben. Ook als het aankomt op SEO startpagina’s. We hebben dan ook een aantal do’s en don’ts voor je opgesteld:

Do’s:

  • Zoek relevante startpagina’s op
  • Zoek startpagina’s op met een goede waarde
  • Zorg voor een uitgebreide beschrijving indien mogelijk
  • Leg de nadruk op jouw bedrijfsnaam als anchortekst

Don’ts:

  • Meld je website overal maar aan (irrelevant en slechte waarde)
  • Maak gebruik van automatische plaatsingsdiensten 
  • Gebruik alleen maar zoekwoorden als anchortekst 

We hopen dat je hiermee aan de slag kunt en dat je op een correctie manier gebruik leert maken van SEO startpagina’s.

Online Marketing Consultant - Sasha Yazdi

Sasha

Directeur en SEO Strateeg

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.