Broken link

Broken links zijn een wezenlijk onderdeel van SEO en linkbuilding. Wanneer je je bezighoudt met linkbuilding en de interne structuur van je website, is het zaak om constant te kijken naar broken links en op de hoogte te blijven of er geen gebroken links zijn. Wat zijn broken links? Wat is de invloed ervan op SEO en wat zijn de beste checkers om broken links op te sporen en te verhelpen?

Auteur Ali

Geschreven door:

Ali Demir

Leestijd: 3 min

Wat is een broken link?

Een broken link, ook wel dode link of gebroken links genoemd, is een link die niet (meer) werkt. Deze gebroken links kunnen op twee manieren ontstaan: intern en extern. Allereerst kun je intern doorlinken naar een pagina op jouw website. Wanneer er naar een niet bestaande of niet kloppende URL wordt doorgelinkt, komt de bezoeker op een 404-pagina uit. Wanneer er een externe broken link is, krijgt de bezoeker dezelfde foutmelding te zien op de website waar naar wordt doorverwezen. Als er een typefout in het domein zit, krijgt men onderstaande melding te zien.

broken link

De invloed van broken links op SEO

Broken links frustreren bezoekers. Ze denken ergens op uit te komen, maar krijgen vervolgens niks te zien. Ditzelfde geldt voor Google. Maar er is zelfs een extra reden om goed op broken links te letten. Links geven namelijk zogeheten linkjuice door. Je kunt interne links op een website zien als waterleidingen die de autoriteit doorgeven. Een gebroken link is slecht voor SEO, omdat je dit kunt zien als een kapotte waterleiding, waar al jouw zuurverdiende water linkjuice uit stroomt.  Gebroken links zijn dan ook niet alleen frustrerend voor bezoekers én voor Google, ze zorgen ook nog eens voor het verlies van autoriteit. Het is dan ook goed om eens in de zoveel tijd jouw website op broken links te checken, vooral bij redesigns, migraties of andere grote veranderingen. Je doet er dan ook vanuit het oogpunt SEO goed aan om het aantal broken links te minimaliseren. Hier zijn gelukkig diverse checkers voor!

De beste broken link checkers

De bekendste broken link checker is https://brokenlinkcheck.com/. Dit is een gratis tool, die niet alleen laat zien op welke URL er een gebroken link is. Het laat namelijk ook zien waar de gebroken link zich exact bevindt. Behalve brokenlinkcheck.com zijn er nog diverse andere tools. Tools als Screaming Frog en linkbuildingtools als SEMRUSH en Ahrefs bieden deze opties ook namelijk.

Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?

Alle begrippen op een rij

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z