Wat is een opt in?

Bij een opt in geeft een gebruiker van een e-mailadres aantoonbaar toestemming voor het ontvangen van email marketing mails, een onderdeel van online marketing. Dit maakt de e-mailberichten gewenst en dus geen spam. Opt in is geen waterdichte mogelijkheid. Mensen kunnen eenvoudig een niet bestaand adres invullen of het adres van iemand anders invullen. Dit zorgt ervoor dat een verzendlijst vervuild kan raken met verkeerde of niet geïnteresseerde ontvangers van de mailing. Dit is een van de redenen dat steeds meer bedrijven en organisaties gebruik maken van een dubbele opt in.

Wat is dubbele opt in?

Bij een dubbele opt in geeft een gebruiker van een mail adres twee keer toestemming om mails te ontvangen. Dit gebeurt vaak door middel van een extra activatiemail na de inschrijving via een website. In de activatiemail staat een link waar de gebruiker op moet klikken om de toestemming te bevestigen.

Een opt in formulier

Een opt in formulier is een inschrijfformulier voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief. Dit formulier moet geoptimaliseerd worden om zoveel mogelijk bezoekers over te halen om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief. Het is belangrijk dat het opt in formulier goed te zien is en dat het er professioneel uitziet. Het formulier moet beschikken over een goede header om de aandacht van de bezoekers te trekken. In de header wordt vaak het voordeel van het inschrijven beschreven.

Om mensen zich in te laten schrijven is het verstandig om verschillende voordelen van het inschrijven te benoemen en om een beloning aan te bieden. Dit kan in de vorm van een e-book, cursus of andere beloning. De laatste twee factoren zijn de button en een social proof. De button onderaan het formulier heeft het beste een opvallende kleur en de tekst op de button moet uitnodigen om erop te drukken. Social proof is een soort bewijs en je kan hierbij denken aan het aantal inschrijven, vermeldingen in de media of een testimonial plaatsen. Om het formulier zo goed mogelijk te maken is het verstandig om te testen met verschillende formulieren.