Meer dan 700 succesvolle klanten
  • Mobile check 1Geen gouden bergen
  • Mobile check 2Concrete doelstellingen
  • Mobile check 3Vlot contact
  • Mobile check 4Afspraak = afspraak
facebook instagram linkedIn
Samen vooruit, samen winnen
Wat is een sitemap?

Wat is een sitemap?

Een sitemap is een pagina of onderdeel van een pagina waar alle pagina’s van een website op staan. Deze kunnen gesorteerd zijn op onderwerp, categorie, datum van uploaden of relevantie. Om het overzicht te bewaren kan een sitemap zowel de bezoekers als Google helpen om pagina X te kunnen vinden op uw website.

Waar een sitemap eigenlijk een achterhaalt begrip is, kan het jou nog steeds helpen bij zoekmachine optimalisatie. Bij eventuele moeilijkheden kan Google namelijk altijd terugvallen op de sitemap.

Als je zelf een sitemap aan uw website toe gaat voegen, zorg er dan voor dat er vooraf een idee gemaakt is waar je ermee naartoe wil en hoe je deze wil opdelen. Zorg dat er makkelijk geswitcht kan worden tussen verschillende categorieën en dat zowel de zoekmachines als de bezoekers profijt hebben van de sitemap. Zo trek je er ook voordeel uit.

Sitemap voor zoekmachines

Een speciale sitemap voor zoekmachines is over het algemeen niet direct zichtbaar voor bezoekers. Deze sitemap voor zoekmachines, de XML sitemap, is in het formaat XML gemaakt wat zoekmachines eenvoudig en snel kunnen lezen. Het is ook mogelijk om deze sitemap in te voeren bij Google Search Console. Dit zorgt ervoor dat Google je sitemap altijd goed weet te vinden en hier op kan terugvallen.

Sitemap voor bezoekers

Een sitemap voor bezoekers wordt ook wel een HTML sitemap genoemd. Deze variant kan door bezoekers van de website worden gebruikt om eenvoudig te navigeren over de website. In principe is de HTML sitemap een overzicht van alle pagina’s van jouw website die indexeerbaar zijn. De meeste websites hebben een link naar de HTML sitemap in hun footer staan.

Is een sitemap nodig?

Wanneer je website helemaal goed gestructureerd is en alle pagina’s ontvangen een interne link, dan is een sitemap niet per se nodig. Maar in sommige gevallen kan het toch handig zijn om een sitemap te hebben. Zo is het verstandig om een sitemap te hebben wanneer je website zeer veel pagina’s heeft. Als dit het geval is kunnen zoekmachines namelijk moeite hebben om nieuwe pagina’s en onlangs aangepaste pagina’s te vinden. Ook is het verstandig om een sitemap te hebben als de interne linkstructuur niet goed is of als je website nog relatief nieuws is en weinig backlinks heeft.