Referring subnets

Wat zijn referring subnets? En wat is de invloed van refererende subnetten voor jouw ranking in Google? Je hebt eerder al kunnen lezen over verwijzende links, domeinen en IP-adressen. De echter die hard SEO-er kan echter nog een stapje verder gaan en ook kijken naar referring subnets. Hieronder leggen we je alles uit over wat refererende subnetten en hoe je dit in kunt zetten binnen linkbuilding om jouw autoriteit en ranking in Google te verbeteren!

Wat zijn subnets?

Een subnet is een deelnetwerk in een bestaand netwerk. Deze werkt volgens het Internet Protocol. Hier is ook een werkwoord voor: subnetten. Dit betekent het opdelen van een set opeenvolgende IP-adressen in verschillende ranges. Je kunt het dus zien als een groep IP-adressen en hiermee de overkoepelende vorm van IP-adressen.

Wat zijn referring subnets?

Referring subnets is een term die wordt gebruikt om het aantal refererrende subnetten naar jouw website te gebruiken. Het is een term binnen linkbuilding die je niet al te vaak hoort, maar die wel zeker uitmaakt. Wanneer diverse links, websites en IP-adressen op hetzelfde subnet zitten, en dus dezelfde ‘C-klasse’ hebben, is de kans aanwezig dat dit om dezelfde organisatie gaat. Hierover meer hieronder!

Ontvang je GRATIS website analyse t.w.v. €399,-

Tijdelijk GRATIS

Referring subnets voor jouw linkbuilding

Wanneer je je bezighoudt met linkbuilding, spelen refererende subnetten enerzijds een grote rol, maar anderzijds ook weer niet. Hoe dit kan? We leggen het je uit!  Enerzijds houdt Google rekening met refererende subnetten; wanneer alle links, domeinen en IP-adressen die naar jouw website verwijzen van hetzelfde subnet komen, ziet Google dit als een stem van dezelfde organisatie. Dit kan op beïnvloeding/misbruik van haar algoritme duiden en dus als een flinke red flag worden aangezien. In de praktijk komt het echter vrijwel nooit voor dat een website met een ander IP-adres ook hetzelfde subnet heeft. Om dit aan te tonen, hebben we een aantal willekeurige websites gepakt en een uitdraai via Majestic gemaakt.

referring subnets

Zoals je kunt zien, zit maar ongeveer 10 tot 20% van het aantal verwijzende IP-adressen ook op hetzelfde subnet. Wil je je dan ook bezighouden met het vergroten van jouw autoriteit door middel van linkbuilding, is het aan te raden om het aantal referring subnets te blijven meten, maar in de praktijk is de kans klein dat het echt spammy wordt.

Online Marketing Consultant - Sasha Yazdi

Sasha

Directeur en SEO Strateeg