Wat is een broken link?

Home | Begrippenlijst | | Wat is een broken link?

Heel simpel gezegd zijn broken links links die niet meer werken. Wanneer er geklikt wordt op zo’n link, komt de bezoeker terecht op een 404-pagina dankzij een 404-foutmelding. Zowel een interne als externe link kan een broken link zijn. Een goede en duidelijke 404-pagina is handig om te hebben wanneer er toch een broken link voorkomt. Maar toch is het verstandig om zoveel mogelijk broken links te verhelpen en te voorkomen waar mogelijk.

Nadelen van een broken link

Het grootste nadeel van een broken link is dat een bezoeker op een 404-pagina komt en niet komt op de pagina waar het wilt zijn. Dit maakt de kans zeer groot dat de bezoeker de website verlaat en op zoek gaat naar een alternatief, de concurrent. Bovendien is het ook slecht voor zoekmachine optimalisatie. Als een crawler van een zoekmachine een broken link tegenkomt en op een 404-pagina komt, wordt dit gezien als een slecht signaal wat ten koste zal gaan van de kwaliteit van de website. Dit is nadelig voor de uiteindelijke zoekmachine optimalisatie.

Ontvang je GRATIS website analyse t.w.v. €399,-

Tijdelijk GRATIS

Hoe los ik een broken link op?

Het belangrijkste om een broken link op te lossen is hem op te sporen. Het is zeer tijdrovend om iedere link op iedere pagina op je website of -shop te controleren. Gelukkig zijn er vele (gratis) tools om websites na te lopen op broken links. Deze kun je eenvoudig vinden door te zoeken naar broken link checkers. Zo’n tool gaat voor jou je hele website af en spoort alle broken links op. Wanneer ze dit hebben gedaan kun je aan de slag met het oplossen van de broken links door de juiste URL in de link te zetten. Dat is over het algemeen voldoende om het op te lossen. Anders kan er altijd nog worden gekozen voor een 301-redirect of 302-redirect wanneer iets tijdelijk is.

Online Marketing Consultant - Sasha Yazdi

Sasha

Directeur en SEO Strateeg

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.