Begrippenlijst
Categorieen
Delen
Facebook
Ontvang je GRATIS
website analyse
t.w.v. €399,-
Tijdelijk Gratis

Wat is duplicate content?

Geschreven door:
Joyce Monthiny

Duplicate content is wanneer een website op verschillende pagina’s dezelfde content heeft. Het kan ook voorkomen dat een website de informatie van een andere website heeft gekopieerd. In het Nederlands is duplicate content vertaald naar dubbele inhoud. In de wereld van SEO wordt gewoon de Engelse benaming gebruikt. Duplicate content is slecht voor de zoekmachine optimalisatie van een website. Pagina’s krijgen mindere waarde door zoekmachines zoals Google. Google beoordeelt de pagina’s zo dat er maar een van de twee pagina’s waarde heeft. Dit wordt op verschillende manieren gemeten door Google.

Gevolgen van duplicate content

Sinds Google de Panda update in 2011 en de Penguin updates in 2012 en 2013 uitrolde zijn de gevolgen van duplicate content groter geworden dan ze waren. Voor de updates was duplicate content alleen slecht voor de pagina’s met deze content erop, na de updates is het slecht geworden voor de algehele ranking van een website.

Wat is duplicate content precies?

Duplicate content komt voor wanneer twee of meer pagina’s zo goed als dezelfde inhoud hebben. Er is geen precies percentage bekend maar er wordt geschat dat bij een gelijkenis van 70% of meer een pagina wordt beschouwd als duplicate content. Het gaat dan alleen om de tekst op de pagina en niet de codering. Het maakt dus niet uit als twee pagina’s precies dezelfde uitstraling hebben, zolang de tekst maar verschillend is. Zoekmachines zoals Google beschouwen elke unieke URL als een aparte pagina.

Duplicate content met hetzelfde domein

Zoekmachines zoals Google beschouwen dezelfde domeinen die verwijzen naar dezelfde content als duplicate content. Als u geen actie onderneemt, is een domein altijd bereikbaar via twee verschillende URL’s en bij beveiligde omgevingen zelfs via drie verschillende URL’s. De verschillende URL’s zijn:

  • http-versie
  • www-versie
  • https-versie

Dit is een probleem dat voorkomt bij veel websites.

Duplicate content bij verschillende domeinen

Duplicate content bij verschillende domeinen kan voorkomen wanneer een artikel schrijver hetzelfde artikel bij meerdere sites aanbiedt. Het kan ook voorkomen dat artikelen zonder toestemming zomaar de artikelen op andere websites plaatsen. Dit is wel een schending van auteursrecht. Een andere vorm van duplicate content bij verschillende domeinen is wanneer sites die aan affiliate marketing of dropshipping doen de productomschrijvingen van leveranciers precies overnemen.

Gevolgen van duplicate content

Omdat Google altijd op zoek is naar de meest relevante zoekresultaten voor de gebruikers zal er van de pagina’s met duplicate content maar een worden weergeven in de zoekresultaten. Dit kan vervelend zijn wanneer Google niet de originele website pakt maar de website die de content gekopieerd heeft.

Minder crawltijd en minder geïndexeerde pagina’s

Zodra een crawler van Google op een website veel pagina’s met dezelfde content tegenkomt zal de crawler al snel stoppen. De website wordt dan als niet interessant gezien door Google. Dit kan ervoor zorgen dat crawlers van Google niet op de belangrijke pagina’s van een website crawlen. Hierdoor zijn deze pagina’s niet zichtbaar in de zoekresultaten.

Google stel een limiet aan het aantal pagina’s dat het indexeert aan de hand van de PageRank of autoriteit van een website. In de Google Webmaster Tools kunt u de Google PageRank terugvinden. Het kan voorkomen dat Google vele pagina’s met duplicate content indexeert waardoor het limiet wordt bereikt. Dit kan ervoor zorgen dat andere belangrijke pagina’s niet in de index komen te staan.

Penalty voor gehele website

Als een website volgens Google de rangschikking wil manipuleren en gebruikers wil manipuleren door middel van duplicate content dan kan een website verwijderd worden uit de index van Google. Hierdoor is de website niet meer zichtbaar in de zoekresultaten wat een hele flinke straf is. Deze straf wordt niet zomaar uitgedeeld. Een website moet erg zijn best doen om dit te bereiken.

Oplossingen voor duplicate content

Wanneer een website beschikt over duplicate content zijn er een aantal oplossingen voor. Dit is een lijst met oplossingen voor duplicate content:

  • Duplicate content verwijderen; hierdoor geeft de URL een 404-code aan. Als een pagina veel inkomende links en bezoekers heeft dan is het verstandig om te kiezen voor de volgende oplossing.
  • 301-redirect; Door middel van een 301-redirect kan een beheerder aangeven dat een pagina permanent is verplaatst naar een andere locatie oftewel URL. Kies altijd voor een 301-redirect omdat deze linkjuice laat doorvloeien, een 302-redirect doet dit niet.
  • Redirect van http naar www; Het is belangrijk dat de pagina’s op een website toegankelijk zijn via een soort URL. Met een 301-redirect van www naar http of andersom worden problemen voorkomen.
  • Canonical tag; Met een canonical tag laat u Google weten welke URL de voorkeur heeft van een website.
  • Robots.txt; Een robots.txt bestand bij een website laat aan zoekmachines weten op welke pagina’s ze wel of niet mogen crawlen. Door duplicate content in een folder te zetten en deze folder te blokkeren zorgt ervoor dat u minder risico loopt. Google raadt deze oplossing wel af.
  • URL verwijderen; In Google Webmaster Tools is het mogelijk om een URL te verwijderen. Wanneer dit verzoek wordt aangevraagd moet de beheerder van de website zorgen dat de pagina een 404-code geeft.

Wilt u weten hoe uw website ervoor staat op het gebied van SEO? Doe dan onze gratis SEO check!

Jake dartbord

Jake Stamenkovic

Online marketing specialist

Anderen bekeken ook