Wat is een 302 redirect?

Een 302-Redirect is een HTTP-statuscode. Men gebruikt deze statuscode om aan te geven dat een pagina zich tijdelijk op een andere locatie (URL) bevindt. Door de combinatie van deze code en de nieuwe URL weet een browser dat het naar een andere locatie moet gaan om de gegevens van betreffende pagina op te halen.

Ali Demir

Geschreven door:

Ali Demir

Leestijd: 3 min

Wat is een redirect?

Een redirect is een omleiding van pagina A naar B zonder dat je daar als bezoeker last van hebt. De URL bevindt zich dus tijdelijk op een andere locatie. Door een http 301 of http 302 code aan de nieuwe URL te koppelen, weet de browser dat hij naar een andere locatie moet gaan voor de website gegevens.

Tijdelijke verhuizing 302 redirect

Omdat een 302-Redirect een tijdelijke verhuizing betreft, wordt er geen linkwaarde meegestuurd. Het speelt dus ook een minimale rol in het wel of niet bovenaan in Google komen. Op het moment dat je een pagina die is ingericht voor een zoekwoord tijdelijk verplaatst, daalt deze pagina ook tijdelijk in de organische zoekresultaten van Google. Overweeg daarom goed of het wel nodig is om een pagina tijdelijk te verplaatsen.

Verschil 301 en 302 redirect

Een 302-Redirect is anders dan de 301 variant hiervan. Waar een 301-Redirect permanent is, geef je bij een 302-Redirect aan dat de URL op een later tijdstip weer in gebruik wordt genomen. Een 302-redirect gebruik je bijvoorbeeld wanneer een product tijdelijk niet leverbaar is. Een 301 redirect gebruik je dan weer als het product nooit meer leverbaar is.

301 redirect en SEO

Is het redirecten van een pagina slecht voor SEO? Nee, mits je het goed instelt. Wanneer de implementatie niet goed is, dan kan dit zorgen voor lagere posities en minder verkeer naar je website. Daarnaast is er ook geen limiet aan de hoeveelheid 301 redirects die je gebruikt. Echter, als je te veel 301 redirects hebt, dan kan dit wel leiden tot overbelasting van de server, waardoor dit de laadtijd kan verhogen.

Voorbeeld wanneer je een 302 wilt gebruiken

Stel je hebt een webshop, maar een bepaald product is tijdelijk uitverkocht. Je wilt wel dat er nog steeds nieuwe bezoekers naar je website kunnen komen, maar je wilt ook duidelijk maken dat ze voor nu beter een alternatief product kunnen kiezen.

In dat geval maak je een 302-redirect aan naar het alternatieve product. Je blijft nog steeds geïndexeerd op de oude url, want deze heeft nog waarde. Zo krijg je dus nog steeds de bezoekers die je wilt en bediend ze verder door ze naar de juiste pagina door te verwijzen.

Wanneer gebruik je een 302 redirect niet?

Er zijn natuurlijk ook situaties waarin je geen 302-redirect moet gebruiken. De meest voorkomende vergissing die mensen maken is dat ze het aanzien als een 301. Dus dat ze het gebruiken vanuit het oogpunt om ook echt iets op te bouwen met de omleiding. Of het nu gaat om het versterken van de pagina door de autoriteit door te geven of om de bezoekers aan te leren om voortaan de nieuwe pagina in te vullen in de url-balk.

Dit zijn allemaal geen gevallen waarin je een 302 moet gebruiken. Je bouwt namelijk niets op. Het geeft geen waarde door en je moet ook zeker niet de bezoekers het idee geven om voortaan voor altijd bij het nieuwe adres te kijken. Het is een tijdelijke oplossing, niet iets waarbij je wilt dat ze de oude vergeten.

302 redirect instellen

Benieuwd hoe je een 302 redirect op jouw website kan instellen? Zo doe je dat:

  1. Via een .htaccess bestand

Dit is een configuratiebestand dat wordt gebruikt om configuraties op serverniveau aan te passen. Hiervoor heb je de volgende code nodig:

< IfModule mod_rewrite.c > RewriteEngine On RewriteCond % { SERVER_PORT } 80 RewriteRule ^ (.*) $ https: //www.jouwdomeinnaam.nl/$1 [R=302,L] < /IfModule>

Met deze code kun je HTTP-aanvragen en verwijzen naar de HTTPS-site. Zo wordt er een tijdelijke redirect opgezet.

  1. Met een WordPress-plugin

  • Gebruik de plugin Redirection
  • Login op WordPress
  • Installeer de plugin
  • Klik op add new direction, en vul de nieuwe URL in
  1. Via PHP

Een verwijzing kan ook worden ingesteld met een PHP. Zo kun je bezoekers naar een andere pagina verwijzen wanneer ze een URL of paginanummer opvragen. Je hebt hiervoor de volgende code nodig:

< ? php header(‘Location: https://www.jouwdomeinnaam.nl’, true, 302); exit; ? >

302 redirect controleren: zo doe je dat

Ben je benieuwd of de verwijzing werkt? Dit kun je doen door de oude URL op te geven in de adresbalk van je browser. Als je wordt doorgestuurd naar de juiste locatie, dan is de redirect goed ingesteld.

Er zijn ook chrome extensies zoals Redirect Path, waarbij je kunt controleren of alle verzoeken zijn doorgestuurd. Hiermee kun je ook de statuscodes inlezen, en zo dubbele redirects voorkomen.

Voorkom interne redirects

Probeer interne redirects te vermijden. Zorg ervoor dat interne links altijd naar de juiste URL verwijzen. Een interne redirect zorgt voor een extra request, en dit kan een negatieve invloed hebben op je crawlbudget. Dit betekent de hoeveelheid tijd die zoekmachines zoals Google besteden aan het indexeren van je website.

Tips 302-redirect:

  • Vermijd interne redirects, omdat dit het crawlbudget negatief kan beïnvloeden
  • Controleer regelmatig de werking van redirects om de impact op SEO te minimaliseren.

Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?

Alle begrippen op een rij

0-9

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J
K
L

M

N

O

P

Q
R

S

T

U

V
W

X
Y
Z